Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kártérítést kér a Sigray család az államtól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Sigray család örökösei 14 festményt kaptak vissza, miután a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberi döntését követően hivatalos végrehajtás keretében ma felkeresték a Magyar Nemzeti Múzeumot. A II. világháború idején múzeumi letétbe helyezett több ezer műtárgy visszaszerzése érdekében másfél évtizede egyeztetnek és több próbapert is indítottak az örökösök. A család ügyvédje sajtótájékoztatón jelezte, a további perek mellett a késlekedés miatt kártérítési igényt is be fognak nyújtani a magyar állam ellen.

A magántulajdon tiszteletben tartásának fontossága mellett az állami tulajdon védelmével magyarázta a Sigray-örökség visszaszolgáltatásának lassúságát Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a hivatalos végrehajtást megelőző sajtótájékoztatón.

Az intézmény vezetője utalt rá, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. együttműködésére van szükség a műtárgyak visszaadásához, az államot képviselő tisztviselők pedig nem mernek élni a rájuk ruházott felelősséggel.

Csorba László mindezeken túl a Nemzeti Múzeum támogatásáról biztosította a Sigray-család képviselőit és elnézést kért a méltánytalanságokért, amelyeket a családnak az elmúlt évek során el kellett viselnie. Osztroluczky Dénes a Sigray család részéről méltatlanul hosszúnak nevezte a jogi procedúrát.

Dr. Patay Géza, a Sigray család ügyvédje elmondta, hogy a magyar államtól és a különböző múzeumoktól annak ellenére kell peres úton és végrehajtók segítségével visszavenni a család tulajdonát, hogy 2000 és 2002 között ezeknek a tárgyaknak a tulajdonjogi helyzete már tisztázódott. A család eddig hat próbapert indított, ezek közül valamennyit megnyerte.

Patay Géza megjegyezte: bízik benne, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum új vezetése és az Iparművészeti Múzeum, amely korábban már támogatásáról biztosította a családot, partner lesz a több ezernyi darabos műtárgyállomány mielőbbi visszaszolgáltatásában. A Sigray család ezt követően várja az állami szervek reakcióit, ennek hiányában pedig nagyobb tételekre vonatkozó pereket és az elmúlt 15 év jogi procedúrái miatt kártérítési pert is kilátásba helyezett.