eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kártérítést kér a Sigray család az államtól

A Sigray család örökösei 14 festményt kaptak vissza, miután a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberi döntését követően hivatalos végrehajtás keretében ma felkeresték a Magyar Nemzeti Múzeumot. A II. világháború idején múzeumi letétbe helyezett több ezer műtárgy visszaszerzése érdekében másfél évtizede egyeztetnek és több próbapert is indítottak az örökösök. A család ügyvédje sajtótájékoztatón jelezte, a további perek mellett a késlekedés miatt kártérítési igényt is be fognak nyújtani a magyar állam ellen.

A magántulajdon tiszteletben tartásának fontossága mellett az állami tulajdon védelmével magyarázta a Sigray-örökség visszaszolgáltatásának lassúságát Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a hivatalos végrehajtást megelőző sajtótájékoztatón.

Az intézmény vezetője utalt rá, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. együttműködésére van szükség a műtárgyak visszaadásához, az államot képviselő tisztviselők pedig nem mernek élni a rájuk ruházott felelősséggel.

Csorba László mindezeken túl a Nemzeti Múzeum támogatásáról biztosította a Sigray-család képviselőit és elnézést kért a méltánytalanságokért, amelyeket a családnak az elmúlt évek során el kellett viselnie. Osztroluczky Dénes a Sigray család részéről méltatlanul hosszúnak nevezte a jogi procedúrát.

Dr. Patay Géza, a Sigray család ügyvédje elmondta, hogy a magyar államtól és a különböző múzeumoktól annak ellenére kell peres úton és végrehajtók segítségével visszavenni a család tulajdonát, hogy 2000 és 2002 között ezeknek a tárgyaknak a tulajdonjogi helyzete már tisztázódott. A család eddig hat próbapert indított, ezek közül valamennyit megnyerte.

Patay Géza megjegyezte: bízik benne, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum új vezetése és az Iparművészeti Múzeum, amely korábban már támogatásáról biztosította a családot, partner lesz a több ezernyi darabos műtárgyállomány mielőbbi visszaszolgáltatásában. A Sigray család ezt követően várja az állami szervek reakcióit, ennek hiányában pedig nagyobb tételekre vonatkozó pereket és az elmúlt 15 év jogi procedúrái miatt kártérítési pert is kilátásba helyezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×