Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az új Rolling Stones-lemez igazi gyűjtői különlegesség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tíz, korábban soha nem hallott dallal bővíti ki Exile on Main St. című lemezének új kiadását a Rolling Stones. Sebők János zenekritikus szerint az 1972-ben megjelent dupla album a zenekar egyik legjelentősebb munkája volt, a mostani megjelenés pedig nem jelent mást, mint, hogy Mick Jaggerék kinyitják a Rolling Stones-archívumot.

A Rolling Stones zeneileg a legerősebb, ám egyben az egyik legzűrösebb korszakában született az Exile on Main Str. című, tizennyolc számot tartalmazó duplalemeze, amely májusban újra megjelenik, rajta tíz, korábban soha nem hallott dallal - mondta az InfoRádiónak Sebők János zenekritikus.

A felvételek Dél-Franciaországban készültek, ahová azután utaztak Mick Jaggerék, hogy meggyűlt a bajuk a brit adóhivatallal. A zenekarnak akkoriban korábbi menedzserével, a magyar származású Allen Kleinnel is sok vitája volt, az üzletember ráadásul megszerezte 1971 előtt írt dalaik nagy részének jogait.

Ez volt az az időszak - magyarázta Sebők János -, amikor a szex, drog és rock and roll életérzés a leginkább hatalmába kerítette a bandát, főleg a gitáros Keith Richardst, és ez a munkára is kihatott. A zenekar az album előkészítése során nagyjából negyven dalt írt és rögzített, ezek felével azonban Mick Jagger egyáltalán nem volt elégedett, ezért is maradtak le a lemezről.

A tíz régi-új szám a zenekar kiadójának javaslatára kerül fel az album újrakiadására - ezeket átírták, feljavították. Az eddig nem hallott dalok a duplalemez deluxe változatára kerülnek fel, de megvásárolható lesz egy olyan, DVD-vel kiegészített kiadvány is, amely ritka filmfelvételek szerepelnek majd, valamint egy kifejezetten gyűjtőknek szánt ötvenoldalas fotóalbum is.

Hanganyag: Szépvölgyi István