eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mozart klarinétversenye csendül fel a MüPában

Haydn és Brahms szimfóniái valamint Mozart A-dúr klarinétversenye is szerepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyének programján, amelyet csütörtök este fél nyolctól rendeznek meg a Művészetek Palotájában. Az est szólistája Jörg Widmann német klarinétművész és zeneszerző, aki a jövő héten maga vezényli darabjait a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén.

Haydn és Brahms egyaránt tiszteletbeli magyar - mondta a programválasztás indokaként Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója. Haydn élete nagy részét Magyarországon töltötte, Brahms pedig olyannyira vonzódott a magyaros dallamokhoz és a cigányzenéhez, hogy élete végéhez közeledve a szigorú észak-német stílusban alkotó szerző műve, a III. szimfónia - ha nem is annyira, mint Bartók vagy Kodály zenéjében - teljesen át volt szőve magyaros elemekkel.

A koncerten felcsendül egy Mozart-darab is, az A-dúr klarinétverseny, ahol Jörg Widmann német klarinétművészt és zeneszerzőt hallhatják szólózni a nézők. Mozart nagyon kedvelte a klarinétot, a korszak kevéssé foglalkoztatott hangszerét ő emelte ki a zenekari árokból.

Kocsis Zoltán elmondta, hogy a zenekar március 5-én Widmann vezényletével adja elő a zeneszerző műveit, az előadáson a trombitaszólót Szergej Nakarjakov adja elő.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×