Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mozart klarinétversenye csendül fel a MüPában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Haydn és Brahms szimfóniái valamint Mozart A-dúr klarinétversenye is szerepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyének programján, amelyet csütörtök este fél nyolctól rendeznek meg a Művészetek Palotájában. Az est szólistája Jörg Widmann német klarinétművész és zeneszerző, aki a jövő héten maga vezényli darabjait a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén.

Haydn és Brahms egyaránt tiszteletbeli magyar - mondta a programválasztás indokaként Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója. Haydn élete nagy részét Magyarországon töltötte, Brahms pedig olyannyira vonzódott a magyaros dallamokhoz és a cigányzenéhez, hogy élete végéhez közeledve a szigorú észak-német stílusban alkotó szerző műve, a III. szimfónia - ha nem is annyira, mint Bartók vagy Kodály zenéjében - teljesen át volt szőve magyaros elemekkel.

A koncerten felcsendül egy Mozart-darab is, az A-dúr klarinétverseny, ahol Jörg Widmann német klarinétművészt és zeneszerzőt hallhatják szólózni a nézők. Mozart nagyon kedvelte a klarinétot, a korszak kevéssé foglalkoztatott hangszerét ő emelte ki a zenekari árokból.

Kocsis Zoltán elmondta, hogy a zenekar március 5-én Widmann vezényletével adja elő a zeneszerző műveit, az előadáson a trombitaszólót Szergej Nakarjakov adja elő.

Hanganyag: Oláh András