Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Daniel Barenboim ad koncertet a Müpában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Chopin műveiből összeállított zongoraestet ad kedd este a Művészetek Palotájában Daniel Barenboim.

Chopin születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve a lengyel zeneszerző keringőiből, dalaiból, táncaiból és zongoradarabjaiból állított össze estet Daniel Barenboim. A keddi koncert iránti érdeklődést fokozza, hogy napjaink egyik legismertebb zongoraművésze és karmestere előbbi minőségében egyre ritkábban lép a pódiumra, és hogy 2006-ban ugyancsak a Művészetek Palotájába tervezett zongoraestjét lemondta, így a magyar közönség eddig csak a Chicagói Szimfonikusok kíséretében hallhatta élőben Barenboim zongorajátékát, aki 2005-ben Bartók I. zongoraversenyét adta elő a Nemzeti Hangversenyteremben.

Az argentin születésű művész ötéves kora óta zongoráik, első koncertjét hétévesen adta Buenos Airesben. Az 1950-es évek elején családja Izraelbe költözött, ezzel párhuzamosan pedig Daniel Barenboim zongoristaként bemutatkozott Európában és az Egyesült Államokban is. Híres lemezfelvételei között szerepelnek Mozart és Beethoven zongoraszonátái, valamint Brahms és Bartók zongoraversenyei is.

Először 1967-ben, a londoni filharmonikusok élén mutatkozott be karmesterként, azóta a világ szinte minden neves együttesét dirigálta már, 1991-től pedig 15 éven át a Chicagói Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója volt. 1999-ben Edward Szaid palesztín akadémikussal megalapította a Nyugat-keleti Diván ifjúsági zenekart, amelyben közel-keleti arab és zsidó zenészek közösen koncerteznek a térség konfliktusainak békés és igazságos rendezésének érdekében.

A hangszeres tudásának és karmesteri pályájának összefüggéseiről Daniel Barenboim egy, a Berlini Filharmonikusok számára készített interjújában elmondta, hogy a kettő a zeneszerzéssel kiegészülve mind egymásból fakad.

"Egy ideális világban nem lenne szabad, hogy legyenek olyan karmesterek, akik nem tudnak hangszeren játszani és komponálni. Szerintem egy ideális zenésznek mindháromra képesnek kell lennie. Zeneszerzőként kapcsolatban lehet az ember a zene anatómiájával. Ha pedig hangszeren is képes valaki játszani, a hang fizikumát is megérzi, és akkor már vezényelni is tudja" - mondta.

Daniel Barenboim este fél nyolctól ad koncertet az Művészetek Palotájában.