Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma este kezdődik a 41. Magyar Filmszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Összesen 95 alkotás látható a versenyprogramban az este kezdődő 41. Magyar Filmszemlén. A rendezvényt Garas Dezső nyitja meg és több teremben is levetítik Jancsó Miklós Oda az igazság című alkotását.

A szokásoktól eltérően az idei életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet a jövő hétfői záró eseményen adják majd át. Novák Emil, a szemletanács elnöke korábban arról beszélt, hogy a 16 nagyjátékfilm, 33 kisjátékfilm és 30 dokumentumfilm látható a versenyprogramban. A tévéfilmek között 9, a tudományos-ismeretterjesztő filmek kategóriájában pedig 7 mű szerepel. Egy hét alatt összesen csaknem 200 film szerepel a mustra programjában.

Kedden a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) közölte, hogy Rózsa János Kossuth-díjas rendezőnek és Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas operatőr-rendezőnek ítélték oda idén a Magyar Mozgókép Mestere címet. Az elismerést a filmszemle záró ünnepségén adják majd át.

Rózsa János rendezőnek kimagasló művészi tevékenységéért, Grunwalsky Ferenc operatőr-rendezőnek pedig kiemelkedő művészi alkotói tevékenységén túl a szakmai közéletben végzett áldozatos munkájáért ítélték oda.

Az elismerést a korábbi évek gyakorlatától eltérően idén a filmszemle záró eseményén, jövő hétfőn este adják át. Grunwalsky Ferenc azonban - mint a közleményben írják - a díjat akkor kívánja majd átvenni, amikor az MMK kuratóriumi elnökségéről való "lemondásának ténye jogi értelemben is hivatalossá válik".

Grunwalsky Ferenc január 19-én mondott le a tisztségről, amelyet Kőrösi Zoltán író vesz tőle át. A változást azonban a cégbíróságnak is be kell jegyeznie.