Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akár egy évig is elhúzódhat Roman Polanski kiadatási eljárása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hónapokig, talán egy évig is elhúzódhat Roman Polanski sztárrendező kiadatási eljárása és ezzel a házi őrizetből való esetleges szabadulása is - jelezte a svájci igazságügy-miniszter.

Eveline Widmer-Schlumpf a Le Matin dimanche című lapnak adott interjújában beszélt arról, hogy a 33 évvel ezelőtti liliomtiprásért tavaly szeptemberben letartóztatott 76 éves rendező nem számíthat egyhamar a szabadlábra helyezésre. A miniszter szerint időt vesz igénybe az amerikai kiadatási kérelem elbírálása, s az esetleges majdani döntést Polanski több fórumon is megfellebbezheti.

A svájci-francia állampolgárságú rendezőt 2009. szeptember 26-án, Svájcba való beutazásakor vették őrizetbe amerikai elfogatóparancs alapján, amelyet azért adtak ki ellene, mert 1977-ben Jack Nicholson filmsztár hollywoodi villájában elkábított egy 13 éves lányt, majd közösült vele.

A rendezőnek 3 millió dollár óvadék ellenében december 4-én engedélyezték, hogy elektronikusan megfigyelt alpesi házában, Gstaadban töltse kiadatási őrizetének hátralévő részét.

Január 22-én egy Los Angeles-i bíró elutasította Polanski beadványát, amelyben azt kérte, hogy távollétében ítélkezzenek fölötte, így a rendező kénytelen lesz személyesen is jelen lenni tárgyaláson, ha a svájci hatóságok kiadják őt az Egyesült Államoknak.

Roman Polanski annak idején megszökött a vizsgálati fogságból, és 1978 óta nem is tette be a lábát az Egyesült Államokba.