Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghirdették a Szép Magyar Könyv 2009 pályázatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Idén is nyolc kategóriában versenyezhetnek tavaly megjelent köteteikkel a könyvkiadók a Szép Magyar Könyv pályázaton; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által kiírt versenyre könyvesbolti forgalomba került, magyarországi, illetve határon túli magyar nyomdákban előállított kiadványokkal nevezhetnek a könyves cégek február 6-ig.

A szervezők által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a minőségi köteteket elismerő pályázat zsűrije külön díjazza a gyermekkönyveket, a tankönyveket, az ismeretterjesztő kiadványokat, a tudományos műveket és szakkönyveket, a szépirodalmi és ifjúsági köteteket, a művészeti könyveket és albumokat, a bibliofil és speciális kiadványokat, valamint a fakszimile, reprint és adaptált kiadványokat.

A Szép Magyar Könyv elismerést már 1929-ben, a könyvhét elődjeként számon tartott első könyvnap alkalmával is átadták, 1952 óta pedig az Ünnepi Könyvhét keretében rendszeresen díjazzák a szakma kiemelkedő alkotásait. A legjobbnak bizonyuló alkotók a könyvhét nyitónapján (idén június 3-án) vehetik át elismeréseiket.

A hagyományokhoz híven a versenyhez különdíjak is kapcsolódnak. A köztársasági elnök és a miniszterelnök például Magyarországgal foglalkozó monografikus műveket, a főpolgármester Budapesthez kapcsolódó kiadványokat ismer el, az Antall József Emlékdíjat a család a nemzeti kulturális örökség témakörébe tartozó kötetnek adja, a kulturális tárca pedig alkotói - tipográfusi, borító- és könyvtervezői, illusztrátori, fotóművészeti - különdíjakat adományoz.

A közönségdíjat az április 22. és 25. között rendezendő XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatóinak összesített szavazata alapján ítélik oda.