eur:
395
usd:
370.83
bux:
65362.97
2024. április 19. péntek Emma

Egyiptológusok magyarázzak a titokzatos halált

Neves egyiptológusok tartanak különleges tárlatvezetést hetente két alkalommal a budapesti Tutanhamon kincse kiállításon, segítségükkel a látogatók még többet megtudhatnak a fiatalon elhunyt fáraó életéről és titokzatos haláláról.

Tutanhamon, az elfedett fáraó, az egyiptomi történelem egyik legrejtélyesebb alakja. A XVIII. dinasztiából származik, amely megalapította az Újbirodalmat, és amellyel egy új, kulturális virágkor köszöntött be a Nílus-menti birodalomba. Az "eretnek" Ehnaton fáraó fia gyermekként került a trónra, és korán, mindössze 19 évesen hunyt el tisztázatlan körülmények között. Utódai minden emlékműről kitörölték a nevét, így egyetlen királylistán sem szerepelt. Mindenki által elfeledetten nyugodott majdnem 3500 éven át a Királyok Völgyében, míg 1922 novemberében Howard Carter rá nem bukkant a sírjára.

A kiállítás két neves egyiptológus, Wolfgang Wettengel és Martin von Falck szakmai támogatásával jött létre. "Az életnagyságban rekonstruált tárgyaknak köszönhetően a látogatók valósághű benyomást nyerhetnek az ajándékok lenyűgöző gazdagságáról, amelyek a királyt voltak hivatottak szolgálni túlvilági utazása során. Az ókori egyiptomiak kultúrájával és hitvilágával, halotti kultuszával, az uralkodói családokkal és a titokzatos hieroglifáikkal kapcsolatos információkat látványosan, és mindenki számára érthetően, a legmodernebb médiatechnikával dolgozták fel és tárják az érdeklődök elé, akik a tárgyakat abban a formában pillanthatják meg, ahogy 1922. november 4-én Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél látta meg először a sír fantasztikus kincseit" - olvasható a szervezők közleményében, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

A kiállításhoz 18 részes előadássorozat is kapcsolódik, hiszen kevesen tudják, hogy az óegyiptomiak ismerték a 365 napos kalendáriumot, rájöttek arra, hogy a nyers hús leviszi a gyulladást, és tökéletesen feltárták az emberi szervezet érrendszerét is. Ilyen és hasonló érdekességeket tudhatnak meg az érdeklődők az egykor virágzó kultúráról szombat délutánonként neves hazai egyiptológusok előadásain.

Januárban különleges tárlatvezetésekkel gazdagodott a kínálat. Hetente kétszer, hétfőn és szerdán 17.00 és 18.30, valamint 17.30 és 19.00 között a kiállítás neves egyiptológusok kíséretében tekinthető meg, akiknek köszönhetően az érdeklődők azonnal választ kaphatnak a szakértőktől felmerülő kérdéseikre.

A tárlat április 25-ig látható a VAM Design Centerben (VI. Király u. 26.).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×