eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az olasz számvevőszék vizsgálódik egy rejtélyes Michelangelo-feszület ügyében

Vizsgálja az olasz számvevőszék, hogy valódi-e az az állítólagos Michelangelo-feszület, amelyet 3,25 millió eurónyi közpénzből vásárolt a római kormány, és hogy szabályosan történt-e a beszerzés.

A La Repubblica című lap hétvégi értesülése szerint a számvevőszéki vizsgálat részeként a pénzügyőrség házkutatást tartott pénteken a kulturális minisztériumban és dokumentumokat foglalt le a szoborvásárlással kapcsolatban.

A 41 centiméteres fa feszület beszerzésének körülményeire azért kíváncsi a számvevőszék, mert több tekintélyes művészettörténész is kételyeket vetett fel az állítólagos Michelangelo-remekmű eredetiségét illetően.

Michelangelo-szakértők szerint az 1494-re datált, hársfából faragott Jézusnak furcsák az arányai, és a szobor valószínűleg nem a reneszánsz zseni alkotása, hanem egy korabeli, ismeretlen nevű fafaragó kisiparosé, aki több tucat hasonló szobrot készített.

Gyanút kelt az is, hogy a feszület egy valódi Michelangelo-remekműhöz képest túlságosan olcsón került a kulturális minisztérium tulajdonába: a torinói műkereskedő, akitől vásárolták, korábban 15 millió euróért kínálta magángyűjteményeknek, amelyek azonban mind elzárkóztak a vásárlástól.

A most vitatott műkincsbeszerzést egy éve nagy csinnadrattával ünnepelték a római parlamentben, Giorgio Napolitano államfő jelenlétében. A kereszt azóta az országot járja, jelenleg a nápolyi püspökség múzeumában van kiállítva.

Sandro Bondi kulturális miniszter váltig állítja, hogy a feszület valódi Michelangelo-mű.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×