eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Még ezen a héten aláírják a filmvagyon átadásáról szóló szerződést

Még ezen a héten aláírja a nemzeti filmvagyon vagyonkezelői jogairól szóló szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) - mondta Gyürey Vera, az MNFA igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón

"A magyar film állami tulajdonban marad, kezelője a filmarchívum. Csak a vagyon átadását követően születik döntés arról, a jövőben ki lesz jogosult az 1987 előtt készült játékfilmek és egyéb alkotások forgalmazására" - jelentette ki Gyürey Vera.

A 2004-ben elfogadott filmtörvény rendelkezik arról, hogy a magyar nemzeti filmvagyon tulajdonosa a magyar állam, kezelője pedig az MNFA, a vagyon átadását a végrehajtási rendeletben fogalmazták meg. 2004-től 2009-ig zajlott a nemzeti filmvagyon felmérése. A vagyonkezelői szerződés tervezetét a filmarchívum már aláírta, és legkésőbb pénteken az MNV is megteszi. A mintegy 1630 filmet tartalmazó vagyon a közös aláírást követően a Dialóg Filmstúdiótól kerül az MNFA-hoz; előbbi gyűjtötte össze egy kormánydöntés alapján a filmek vagyonkezelői jogait.

A magyar filmvagyonhoz kapcsolódó filmjogok ingyenesen kerülnek a Magyar Nemzeti Filmarchívum vagyonkezelésébe.

A jövőbeni forgalmazás kapcsán Gyürey Vera kiemelte: a magyar filmarchívum részét képező alkotások jövőbeni forgalmazása kulturális misszió, ismeretterjesztő és oktatási szerepe is van, nem kapcsolódhat piacszerzési célokhoz.

"Egy magyar film felújítási költségei 800 ezer forinttól 1,5 millióig terjedhetnek. Nem biztos, hogy megpályáztatjuk a forgalmazási jogokat, elképzelhető, a filmeket a filmarchívum maga fogja terjeszteni. Ha azonban lesz pályázat, a pályázó számíthat arra, hogy csak a felújítási költségek kifizetése ellenében juthat filmcsomagok terjesztési jogához" - hangsúlyozta az MNFA igazgatója.

Kitért arra, hogy a már felújított, illetve 2009 végéig felújításra kerülő 200 magyar játékfilm állapota tökéletesen alkalmas a televíziós sugárzásra, dvd-n történő kiadásra, valamint internetes közzétételre is. Hozzáfűzte: megfelelő és kiszámítható támogatás esetén az MNFA tíz év alatt képes lenne a teljes magyar filmörökség megmentésére.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívumnál 2009-ben 41 nagyjátékfilm felújításával végeznek.

Az 1945 előtt készült magyar játékfilmek közül eddig 38 néma- és 60 hangosfilm felújítása fejeződött be, az 1945 utáni termésből 299 játékfilmet újítottak fel, 200-at digitalizáltak. Az 1945 előtti felújított dokumentumfilmek száma 310, ebből 88 a digitalizáltaké.

Az 1924 és 1968 között készült filmhíradók közül hagyományos eljárással 1270-et újítottak fel, 650 heti híradót digitalizáltak is. Digitalizálva lett az 1945 és 1948 közötti vegyes híradóanyag is, az 1924 előttről fennmaradt, híradó-dokumentum jellegű alkotásokat az idei év végéig digitalizálják. Ezek között vannak azok a szenzációnak ígérkező filmhíradók is, amelyek az 1918-as őszirózsás forradalom, valamint az 1919-es tanácsköztársaság idején készültek.

Az 1945 előtti dokumentumfilmeket és híradókat kutató Kurutz Márton, az MNFA munkatársa arról beszélt, hogy a némafilmek tekintetében óriási a veszteség: akárcsak Magyarországon, egész Európában is csak a némafilmek 10 százaléka maradt fenn. Volt olyan, amire új filmet forgattak, de a nyersanyagból még fogkefét és zakót is készítettek. Mint mondta, siralmas az 1920 és 1945 között készült filmek állapota, és rengeteg alkotás veszett el.

"A második világháborúban elpusztult a Magyar Filmirodánál addig őrzött híradó- és dokumentumfilm-gyűjtemény, az 1945 után készült filmek eredeti kameranegatívja viszont megvan, az 1957 utáni állomány esetében hiánytalanul, ami azért rendkívül fontos, mert a legjobb minőségű másolatot ezekről lehet készíteni" - fejtette ki Kurutz Márton. Idén dvd-n is megjelent a digitalizált Hyppolit, a lakáj, karácsonykor pedig a tervek szerint a televízióban lesz látható az 1936-ban készült, idén felújított Aranyember.

A közeljövőben újítják fel azt az 1968 előtt készült, összesen 15 órányi magyar játékfilm próbafelvétel-anyagot, amelynek része többek között a Liliomfi és a Talpalatnyi föld.

Szilágyi Blanka, az MNFA nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó munkatársa arról beszélt, hogy Magyarország az Európai Unió felső középmezőnyébe tartozik a filmfelújításra költött pénzek tekintetében: 2007-ben 2,7 millió eurót fordított erre a célra.

"Jelenleg két európai uniós programban veszünk részt. Az egyik az európai filmátjáró projekt, amelynek keretében ezer fényképet és 1200 plakátot tesznek elérhetővé EU-pályázati pénzből, a másik pedig az Európa Filmkincsei, amellyel az interneten érhetők el 37 archívum filmjei" - emelte ki. Nemzetközi együttműködésben készül Kertész Mihály 1919-es Jön az öcsém című alkotásának felújítása, valamint Tóth Endre (André de Toth) Két lány az utcán című 1939-es mozijának megmentése.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×