eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk

Hatszázezer forint egy könyvért

Számos unikumot tartalmaz a Múzeum Antikvárium pénteki árverése, amelyen Benedek István könyvtárának egy részét, főként az orvosi vonatkozású köteteket viszik kalapács alá.

Benedek István orvos, író, polihisztor, tudománytörténész, Benedek Marcell fia, Benedek Elek unokája volt. Az orvoslás mellett ezer szállal kapcsolódott az irodalomhoz, a művészetekhez és a kultúrtörténetéhez.

A pénteki árverés 141 tétele közül a legrégebbi kiadvány a 2. században élt kisázsiai orvos, Claudius Galenos műve. Az ókori tudós állatokon végzett anatómiai vizsgálataival és az emberi test működésének megfigyelésével megalkotta az orvostudomány átfogó rendszerét (galenizmus), ezzel több évszázadra meghatározta az orvosi gondolkodást és felfogást. A Hippokratész aforizmáit kommentáló, 1550-es kiadású, 150 ezer forintra értékelt kötetében Galenos a nagy előd életművét magyarázza.

A galenosi elmélettel, miszerint a az erekben spiritusz, életszellem áramlik, William Harvey (1578-1657) angol orvos, fiziológus szállt szembe, és elsőként írta le a vérkeringés rendszerét és benne a szív szerepét. Könyve, az Anatómiai esszé a vér és a szív mozgásáról az állatokban 1628-ban jelent meg először. Az árverésen félmillió forintért kínált, 1654-es kiadás címében már a keringés kifejezés szerepel.

A legtöbbet, 600 ezer forintot a kórbonctan megalapozójának, Giovanni Battista Morgagninak a fenti tárgyban írt, és 1761-ben kiadott művéért kérik. A 17. századi olasz orvos A betegségek okáról és fészkéről, ahogy azt az anatómia művészetével kifürkészhetjük című korszakalkotó művében abból indult ki, hogy az egyes szervek vizsgálata felvilágosítást nyújthat a betegség okáról és lefolyásáról.

Legendás az a történet, ahogy a tenyérnyi, aranyozott szélű, bőrkötésű könyv Benedek Istvánhoz került. Egy idős asszony úgy adta át neki a Rókus kápolnában, ahová a professzor kórházi munkája után naponta betért, mint becses imakönyvet.

A hazai orvoslás történetének becses emléke Linzbauer Xaver Ferenc hét kötetbe foglalt műve, a Codex sanitario-medicinalis Hungariae, a magyar egészségügy múltjának kódexe. Szent István korától 1848-ig dolgozza fel az egészségügyre vonatkozó rendeleteket, a közegészségügyi eseményeket, leírja a pestis- és kolerajárvány, a morbus hungaricus pusztításait, az orvosegyetemek fejlődését. Kikiáltási ára 200 ezer forint.

Sokat érnek a Benedek Istvánnak vagy Benedek Marcellnek dedikált könyvek is. Radnóti Miklós Újhold című kötetének első kiadását ajánlotta Benedek Marcellnek, Ady Endre Válogatott verseit pedig Benedek Istvánnak szóló ajándékozási sorok kísérik. Az előbbiért 100 ezer, az utóbbiért 30 ezer forint az induló ár. Gyönyörű díszkötésben Alt Rudolf Buda-Pest albuma "Előadva 32 eredetí rajzolatban" 380 ezer forintot kóstál.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×