Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gumicukorvírusok, klónegér

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gumicukorvírusok és klónozott egér, Gömböc, a \"keljfeljancsiként\" viselkedő matematikai idom és Mars-kutatás, sörösdoboz-roppantó és vezető nélküli légi járművek, molekuláris muzsika és számtalan más érdekesség várja a látogatókat a Kutatók \"észbontó\" éjszakáján Budapesten.

A fővárosi rendezvényeket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a Kutatók Éjszakájának egész programját koordináló Tempus Közalapítvány jegyzi.

A központi budapesti programoknak a Millenáris és Jövő Háza ad otthont 15 órától kezdve. Nyitányként Hogyan lesz a tudásból termék címmel kutatók, feltalálók, valamint a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a Magyar Szabadalmi Hivatal képviselői részvételével kerekasztal-beszélgetés zajlik arról, hogy mit jelent az innováció, hogyan állunk az eredmények hasznosításának terén, érdemes-e egy kutatónak külföldre menni és/vagy hazajönni.

A Millenárisra látogatók pénteken a klímaváltozások nyomába eredhetnek, megismerhetik a különféle betegségeket, s DNS-t vonhatnak ki házilag, de lesz csillagászati bemutató is, Légből kapott varázslatok címmel pedig látványos, levegőt alkotó gázokkal kapcsolatos kísérletekben vehetnek részt.

A Millenárison ismerkedhet meg első ízben a nagyközönség a GE Lighting budapesti Globális Technológiai Központjában dolgozó magyar mérnökök vezetésével kifejlesztett új Energy Smart lámpával. Ez az üvegburás fényforrás az első kompakt fénycső, amelyik formájában, méretében, fényerejében is megszólalásig hasonlít egy hagyományos izzóhoz - ugyanakkor annál 80 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Élettartama ugyanakkor tízszer hosszabb a jelenlegi izzólámpáénál.

Húsz városban 625 eseményt kínál idén 21 intézmény pénteken a Kutatók Éjszakáján: a budapesti helyszínek mellett 19 vidéki város - Baja, Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Kecskemét, Martonvásár, Miskolc Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Pécs, Piliscsaba, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Szeged, Szombathely, Tatabánya és Veszprém ad otthont a Kutatók éjszakája rendezvényeinek.