eur:
394.28
usd:
370.33
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Tovább vitáznak Robert Capa legendás képének hitelességéről

Évtizedek óta vitatják Robert Capa egyik leghíresebb fotójának hitelességét, sokak szerint ugyanis A milicista halála című kép beállított. Egy spanyol újságíró most még tovább megy: szerinte a felvétel még csak nem is ott készült, ahol eddig gondolták.

A halálos lövés után egy füves domboldalon elzuhanó köztársaságpárti katona képe Robert Capa talán egyik leghíresebb alkotása, amely hírnevet hozott a magyar származású fotósnak. A legendás fényképet a hivatalos adatok szerint Capa a spanyol polgárháború idején, 1936. szeptember 5-én, az andalúziai Cerro Muriano közelében készítette az ellenséges tűzben elhunyt Federico Borrell Garcíáról.

A fotó hitelességéről azonban évtizedek óta vita zajlik, amelyhez újabb adalékként szolgálnak az El Periodico című katalán lap kutatási eredményei. Az újság szerint a fotó valójában Cerro Murianótól 50 kilométerre délnyugatra, Espejo városka közelében készült egy olyan napon, amikor a közelben nem zajlott katonai hadművelet.

A lap bizonyítékait néhány nemrégiben, az Espejo közelében álló hegyről készült felvételekkel igazolja: a látkép onnan épp olyan, mit ahogyan azt Capa fotói megörökítették. A helyszínen ugyanis nem csupán egy kép készült, két másikon - amelyeket a budapesti Ludwig Múzeumban, a fotós életművéből nyílt kiállításon is megnézhetnek az érdeklődők - is feltűnik a horizont, így segítségükkel beazonosítható az eredeti helyszín.

Robert Capa a Franco csapatai ellen harcoló, mozgásban lévő köztársaságpárti katonákról akart fotókat készíteni, "a helyszín azonban kétségkívül bizonyítja, hogy a sorozat botrányos, beállított hamisítvány" - mondta az El Periodicóban megjelent riport szerzője, Ernst Alos.

Az idő sem stimmel


Espejo környékén csak szeptember 22-e és 25-e között voltak harcok, csaknem három héttel azután, hogy Robert Capa kedvesével, egyben munkatársával, Gerda Taróval elhagyta Cerro Murianót. A milicista halála című fotó addigra már megjelent a francia Vu magazinban. A fotó készültekor Franco csapatai még körülbelül 25 kilométerre voltak Montilla környékén, a hegyoldal pedig, amelyen a híres fénykép készült, olyan területek felé néz, amelyek akkor még a köztársaságpártiak kezén volt - magyarázta Ernst Alos.

Azért is valószínűtlen, hogy a milicistával ellenséges lövedék végzett, mert a környéken állomásozó csapatok szeptember végéig egyetlen halálesetet vagy sebesülést sem jelentettek. E tény ellentmond annak a teóriának, amelyet Richard Whelan, Robert Capa életrajzírója állított fel: szerinte a katonát akkor lőtte le egy orvlövész, amikor a kamera előtt "bohóckodott".

Az El Periodico munkatársai állítják: nem akarják lerombolni Capa hírnevét, amelyet joggal érdemelt ki számos nagyszerű fotójával, amelyek elkészítéséért kockáztatta, és végül elveszítette életét. A fotós öccse, Cornell (Kornél) által felállított International Centre of Photograpy intézet kurátora, Cynthia Young ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: nyitottak minden új magyarázatra, ám Ernst Alos bizonyítékai továbbra sem győzték meg. Mint mondta, érdekes összehasonlítani az Espejo környékén mostanában készült fényképeket Capa felvételeivel, de egyáltalán nem biztos, hogy a rajtuk szereplő hegyek azonosak.

Robert Capa 1913. október 22-én született Budapesten Friedmann Endre Ernő néven. 1931-ben hagyta el Magyarországot, új nevét pedig azelőtt vette fel, hogy Spanyolországba utazott volna felvételeket készíteni a polgárháború eseményeiről. Számos fegyveres összecsapás eseményeit örökítette meg, volt háborús fotóriporter Kínában, Tunéziában, Franciaországban, Németországban és Izraelben, és ő volt az egyetlen fotós, aki a normandiai partraszállásban részt vevő csapatok első hullámával érkezett a németek által ellenőrzött területre. Halálát 1954-ben egy taposóakna okozta az indokínai háborúban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×