eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma

Elhunyt a Beatles és a Rolling Stones magyar származású egykori menedzsere

Elhunyt Allen Klein, aki többek között a Beatles és a Rolling Stones menedzsereként, kiadótulajdonosként írta be a nevét a zenei üzlet világába. New York-i otthonában szombaton , 77 éves korában érte a halál, amelynek oka Alzheimer-kór volt - jelentette be az ABKCO lemezcég.

Az 1931. december 18-án magyar zsidó bevándorlók gyermekeként New Jersey államban született Allen Klein az ötvenes években került a zenei üzletbe, célratörő, akadályt nem ismerő, jelentős befolyással rendelkező üzletember volt. Nehéz természetű, sokak szerint gátlástalan ember volt, aki azonban nagyon értette a dolgát, s makacsságával, kitartásával megvalósította kitűzött céljait. Első pártfogoltjai közé tartozott többek között Amerika nagy sztárja Sam Cooke, azután Bobby Darin, majd a hatvanas években a brit Herman,s Hermits együttes.

Klein a hatvanas évek derekán került kapcsolatba a Rolling Stonesszal, és az évtized végéig maradt Jaggerékkel. Segített az együttesnek új szerződést kiharcolni akkori kiadójával, a Deccával. Klein megvásárolta az együttes leghíresebb dalainak, többek között az (I Can,t Get No) Satisfactionnek és a Jumpin' Jack Flashnek a kiadói jogát és még ma is az ő nevén szerepelnek a Rolling Stones számos klasszikus dalával együtt.

Az együttes és Klein vitái komoly veszekedésekig, sőt olykor tettlegességig fajultak (Jagger egy alkalommal valamilyen pénzügyi vitájuk során egyszerűen leütötte). Az együttes és Klein vitáját végül rendezték oly módon, hogy a dalok tulajdonjoga ugyan Kleinnél maradtak, de beleegyezett a jogdíjak fizetésébe.

Allen Klein még a Rolling Stonesszal állt kapcsolatban, amikor már kereste az utat a Beatles felé. A liverpooliak eleinte elutasították próbálkozásait, de iparkodását végül siker koronázta - John Lennon volt az, aki pártfogolta őt, Paul McCartney mindvégig ellenszenvvel viseltetett iránta, s inkább akkori feleségének, Lindának az apját akarta volna menedzsernek. Lennont azzal vette le a lábáról, hogy jól ismerte dalait és dalszövegeit, és értette is azokat.

A Beatles rajongóinak jelentős része úgy vélte, hogy az együttes feloszlásához Klein jelentős mértékben hozzájárult.

Klein az ötvenes években alapította első kiadóját, amely később ABKCO néven vált ismertté a Rolling Stones korai lemezeinek megjelentetőjeként. A hetvenes években ő volt a társproducere a George Harrison által szervezett Concert for Bangladesh 1971-es jótékonysági koncertnek, s belekóstolt a filmüzletbe is.

Összeütközése volt a törvénnyel is: adócsalásért 2 hónapos börtönbüntetést kellett letöltenie 1979-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×