Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Látogatókat fogad a Sziklakórház

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma nyit a Várhegy gyomrában kialakított Sziklakórház múzeum. A létesítmény eredetileg 1944-ben adták át, majd óvóhelyként szolgált a bombázások idején. Később titkos objektumként, atombunkerként működött.

A múzeum eddig korlátozottan volt nyitva a próbaüzem miatt, de a mai naptól folyamatosan érkezhetnek a látogatók a Várhegy gyomrába. Hétfő kivételével minden nap délelőtt tíztől este hat óráig lesz nyitva a kiállítás.

Tatai Gábor, a múzeum igazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, hogy világviszonylatban is egyedülálló a kiállítás, hiszen ritka, hogy eredeti berendezéssel mutatnak be egy hadikórházat, valamint egy atombunkert.

A több mint kétezer négyzetméteres kiállítás egy kalandos időutazás a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és polgári védelem - a mai ember számára jórészt szerencsére ismeretlen - világába. A történelmet több mint 80 élethű, a legmodernebb panoptikumi technológiával készült viaszfigura kelti életre az egykori Sziklakórház 60-as évek óta érintetlen termeiben.

A bunkert a főváros működtette 1939-től 1944-ig, egyrészt azért, hogy a várban élők kórházi ellátása biztosított legyen, de a légitámadások, bombázások ellen is védett az építmény.

Az igazgató elmondása szerint, az akkori technológia tökéletesnek bizonyult, mert sértetlenül túlélte a II. világháború támadásait.

Hanganyag: Tenczer Gábor