eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarországra jött a négyszeres Oscar-díjas

A négy Oscar-díjat nyert Nem vénnek való vidék című thriller, és egy többszörös közönségdíjas dán vígjáték, az Ádám almái is ezen a héten kerül a magyar mozikba.

A héten mutatják be a múlt heti Oscar-díjkiosztó nagy nyertesét, a négy kategóriában jutalmazott Nem vénnek való vidék című filmet. A Pulizer-díjas Cormac McCarthy azonos című regényéből készült filmben a prérin vadászó Llewelyn Moss egy hullákkal körülvett furgonra bukkan, amiben rengeteg heroint, és kétmillió dollárnyni kézpénzt talál. Moss elviszi a pénzt, ezzel azonban gyilkos lavinát indít el; a drogkereskedők semmitől nem riadnak vissza, hogy visszaszerezzék a pénzt, a helyi seriff pedig képtelen megküzdeni az erőszakhullámmal.

A Cohen fivérek alkotása a legjobb filmnek, a legjobb rendezésnek, a legjobb adaptált forgatókönyvnek és - a pszichopata bérgyilkost játszó Javier Bardem alakításáért - a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat nyerte el. A filmben a spanyol Bardem mellett olyan remek színészek tűnnek fel, mint Tommy Lee Jones vagy Woody Harrelson.

Ádám almái

Novemberben a dán hónap keretében már vetítették Magyarországon, e héttől azonban a mozik is játsszák a dán Anders Thomas Jensen Ádám almái című vígjátékát. A címszereplő Adam neonáci, akit a börtön után Ivan, a jólelkű pap deviáns elemek számára nyitott kis közösségébe küldenek közmunkára. Itt a legnagyobb kihívást az jelenti számára, hogy a paplak kertjében található almafa féregrágta gyümölcseiből almatortát süssön.

Míg a sorozatos kudarcok láttán a pap mindebben az ördög művét véli felfedezni, Adam lesz az, aki a nehézségeket is az isteni gondviselésnek tulajdonítja. Az Ádám almái remekül megszerkesztett cselekményéért és humoráért Európa-szerte számos közönségdíjat és filmes elismerést kapott, forgatókönyvéért pedig 2005-ben Európa Filmdíjra is jelölték.

Egy bébiszitter naplója

A hét mozipremierjei között szerepel még az Egy bébiszitter naplója című romantikus vígjáték, amelyben Scarlett Johansson egy, a New York-i felső tízezerbe tartozó családnál vállal munkát, valamint a Hipervándor című sci-fi, amiben a Csillagok Háborújából megismert Hayden Christensen teleportáló képességeivel igyekszik elmenekülni az őt üldöző Samuel L. Jackson elől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×