Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így jutnak el filmjeink a nagyvilágba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idén is több mint száz külföldi fesztiválszervező, filmkritikus és tudósító vesz részt a Magyar Filmszemlén - mondta az InfoRádiónak Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója.

Az idei, 39. Magyar Filmszemlén is - az eddigiekhez hasonlóan - szép számmal vesznek részt a külföldi fesztiválok szervezői, a filmes folyóiratok kritikusai és tudósítói, ez pedig nagy hasznára van a magyar filmiparnak.

Az alkotások ennek köszönhetően juthatnak el a világ fesztiváljaira és mozijaiba is.

A magyar szemle szervezői idén vendégül látják az A-kategóriás mustrák képviselőit, itt vannak például a Cannes-i fesztiválok programválogatói, valamint a Karlovy Vary-i, a moszkvai, a locarnói, a velencei fesztiválok szervezői.

Képviselteti magát a Sanghaji Filmfesztivál képviselője, sőt, a filmes szakma nagyjai ideutaztak Chicagóból, Edinbourgh-ből, Thesszalonikiból, Montreálból, Torontóból, Sevillából, Szarajevóból és Triesztből is.

Tarolnak a kisjátékfilmek

A Filmszemle legnézettebb alkotásai eddig a kísérleti és kisjátékfilmek, a csütörtökön kezdődő játékfilmes versenyprogramban pedig Alföldi Róbert Nyugalom című alkotására foglaltak legtöbben jegyet - mondta az InfoRádiónak Kozma Ilona, a szervezőbizottság elnöke.

Az eddigi jegyfoglalások alapján valószínűsíthető, hogy nagyjából 25-30 ezer nézője lesz a 39. Magyar Filmszemlének. A jegyek felét már eladták, de a nagy érdeklődésre számot tartó filmekre pótvetítéseket szerveznek.

Sokan kíváncsiak például a kísérleti és kisjátékfilmekre, de 5-6 dokumentumfilmet is teltházzal vetítenek.

A nagyjátékfilmek közül a legtöbben az elsőfilmes Alföldi Róbert Nyugalom című alkotására kíváncsiak.

Kozma Ilona elmondta azt is, hogy a szemle alatt a Millenáris Teátrumban megtekinthető egy filmplakát-kiállítás, ahol szavazni is lehet az idei legjobb filmplakátra.

Programok a vetítéseken túl

A pénteki egésznapos program a forgatókönyvírásról szól a Fade In Script Consulting és a Magyar Forgatókönyvírók Egyesülete szervezésében.

A szemle az Életműdíjjal kitüntetettek előtt egy-egy filmmel tiszteleg. B. Müller Magda fotóművész a Szindbád című alkotást választotta, míg Hildebrand István operatőr tiszteletére a Kertes házak utcáját, Schubert Éva filmjei közül pedig a Csodacsatárt vetítik le - tette hozzá a 39. Magyar Filmszemle programigazgatója.

Tavaly óta a szemlét egy-egy nagy magyar filmes személyiség, idén Várkonyi Zoltán emlékének ajánlják. A rendezvény ideje alatt a rendező három alkotását vetítik majd, a Keserű igazság, az Emberrablás magyar módra és a Merénylet címűt.

A filmszemle rendezői a tavalyi évben elhunytak - köztük Ember Judit, Mihályfi Sándor, Kaszás Attila, Madaras József - emlékére In Memorian összeállítást is készítettek.

Ugyancsak találkozhatnak a nézők az idén a Magyar Mozgókép Mestere elismeréssel jutalmazott alkotók filmjeivel: Gyulai Líviusz kisfilmjeivel és Kósa Ferenc Tízezer nap című alkotásával.

Hanganyag: Sárközi Lóránt