eur:
393.09
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Szenzációs leletet rejtett a borító

Rodrigo Borgia bíboros, a későbbi VI. Sándor pápa elveszett bullájának öt példányát találták meg a spanyolországi Segovia katedrálisában. Két középkori ősnyomtatvány fedőlapját erősítették meg velük.

A szakemberek szerint ez nagy felfedezés, mert az Ibériai-félszigeten ez lehetett az első ilyen típusú nyomtatvány, európai viszonylatban pedig a harmadik.

A bullát valószínűleg Segoviában nyomtatták Rodrigo Borgia megrendelésére 1473-ban. A bíboros akkor diplomáciai küldetésben volt a félszigeten IV. Sixtus pápa megbízásából. Pénzt gyűjtött az oszmán birodalom elleni keresztes hadjárathoz.

A Szentszék ebben a bullában hirdette meg, hogy néhány főbenjáró bűn kivételével teljes bűnbocsánatot nyernek mindazok, akik hozzájárulnak anyagilag a hadjárat támogatásához - írta az El País című spanyol napilap.

A megtalált öt nyomtatványt valószínűleg még a XV. században használták fel a könyvkötészetben, miután a bulla már aktualitását vesztette. Ez az újrafelhasználás akkoriban elterjedt gyakorlat volt, és nemegyszer nagy felfedezésekre ad lehetőséget.

A 15x17 centiméteres dokumentumokról egyelőre nem derült ki, hogy ki nyomtatta. 1473-ig Kasztíliában csak a heidelbergi Parix mester dolgozott, ő nyomtatta ki az Aquila Fuente-i zsinat című könyvet, amelyet az első, Spanyolországban nyomtatott könyvként ismernek. Õ azonban kerek vagy római betűket használt, míg a bullát gót betűkkel nyomtatták, kasztíliai nyelven pergamenre, amelynek csak az egyik oldalát használták.

Az egyetlen ismert példányát Victor von Klemperer vásárolta 1925-ben. A második világháború során Drezda bombázásakor azonban megsemmisült egész gyűjteménye.

A megtalált példányok további tanulmányozása, a kutatók reményei szerint további információkat adhat a bulláról. Újabb felfedezéseket nem zárnak ki, tekintettel arra, hogy találtak utalásokat a katedrálisban rejtőző más régi dokumentumokra is.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×