Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mahasz: bombahír a Qtrax megjelenése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége üdvözli a Qtrax zeneletöltő oldal megjelenését. A Mahasz elnöke az InfoRádiónak elmondta: örülnek minden olyan megoldásnak, amikor a művészek és a felhasználók is jól járnak. Jeszenszky Zsolt szerint a Qtrax megjelenése ellenére a cd-kiadás megszűnésére még várni kell.

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének munkatársait is meglepte a Qtrax zeneletöltő portál megjelenése.

A szervezet elnöke szerint a hír "robbant", hiszen az oldal úttörő kezdeményezés, egy olyan fájlcserélő hálózat, amely először teszi lehetővé, hogy a felhasználók legálisan tölthessenek le dalokat az internetről.

Jeszenszky Zsolt közölte: nemcsak a Mahasz, hanem az egész zeneipar üdvözli az olyan szolgáltatások megjelenését, amelyek a fogyasztók igényeit és az alkotók érdekeit egyaránt figyelembe veszik.

Így a felhasználók a mai igényeknek és a technikai fejlődés adta lehetőségeknek megfelelően könnyen, gyorsan hozzá tudnak jutni a zenékhez, ám emiatt nem károsulnak az alkotók, azok is jövedelemhez jutnak - fűzte hozzá a Mahasz elnöke.

Komoly változás

Gyökeresen megváltoztak az elmúlt években a zene-felhasználási szokások, felnőtt egy olyan generáció, amelynek tagjai nem járnak lemezboltba, és talán a cd-t mint hanghordozót is csak hírből ismerik, minden zenét az internetről szereznek be - magyarázta Jeszenszky Zsolt, aki szerint a digitális felhasználásé a jövő.

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének elnöke elmondta: a Qtrax elindítása biztosan jobb az előadók számára a jelenlegi helyzetnél, az illegális fáljcserélő hálózatokról letöltött számok után ugyanis egyáltalán nem kapnak jogdíjat.

Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy a cd-eladás, vagy az internetes felhasználás hoz-e majd többet a művészek kasszájába - közölte Jeszenszky Zsolt.

A Mahasz elnöke szerint korai még a cd-t temetni, egyrészt azért, mert az idősebb korosztály még mindig azt részesíti előnyben, másrészt, mert az igazi rajongók, a gyűjtők továbbra is keresni fogják a "megfogható" hanghordozókat - fűzte hozzá a Mahasz elnöke.

Vége a háborúnak

A hétfőn induló Qtrax zeneportál indulásával 25 millió dal legális és ingyenes letöltése válik lehetővé. A kezdeményezés mögött azok a nagy kiadók - többek között az EMI, a Universal Music és a Warner Music - állnak, amelyek az elmúlt évtizedben mindent megtettek, hogy levadásszák és bíróság elé cibálják a fájlcserélő oldalak működtetőit.

A Qtrax rendszerből minden koráltozás nélkül tölthetők le a dalok, csak némi reklámot kell elviselniük a felhasználóknak. Az oldal hirdetői közé már olyan világcégek jelentkeztek, mint a Ford, a McDonald's vagy a Microsoft.

A rendszerben megtalálható zenefájlok olyan digitális azonosítót tartalmaznak, amelynek segítségével követni lehet, hogy hányszor töltöttek és játszottak le egy számot. Az adatok alapján fizetnek majd a művészeknek, a kiadóknak és a forgalmazóknak, akik részesednek a hirdetési bevételekből is.

Hanganyag: Litauszky Balázs