Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Arany Orsóért versenyeznek a Filmszemle indulói

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január 29. és február 5. között, 388 film vetítésével és 103 alkotással a versenyprogramban rendezik meg a 39. Magyar Filmszemlét. A legjobb játékfilmek idén először az Arany Orsó elnevezésű díjért szállnak versenybe.

Idén négy helyszínen, a Mammut moziban, a Millenárison, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Bem Moziban rendezik meg a 39. Magyar Filmszemle vetítéseit.

A programban 18 nagyjátékfilm és 3 úgynevezett kreatív dokumentum játékfilm versenyez a legjobb film fődíjáért, valamint 36 kísérleti és kisjátékfilm, továbbá 13 tudományos és ismeretterjesztő film szerepel a versenyprogramban.

Herendi Gábor, a Szemletanács elnöke elmondta, hogy az idei évtől a Filmszemle fődíját Arany Orsó névre keresztelték. A tavalyi év gyakorlata után megszűnt a műfaji és a szerzői filmek kettős díjazása, azonban van egy új kategória is: a legjobb közönségfilm különdíját is kiosztja a szemle zsűrije.

A díjazások kapcsán az InfoRádió kérdésére Tóth Erzsébet, az Magyar Mozgókép Közalapítvány titkára, a Szemletanács tagja elmondta, az animáció filmes szakma kezdeményezésére tárgyalásokat folytatnak, hogy a jövő évi, 40. Filmszemlén már a legjobb animációs filmet is díjazzák.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egészségügyi okokra hivatkozva Maia Morgenstern román színművész lemondta a meghívást a zsűri elnöki posztjára, helyette a teendőket Klaus Eder, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének főtitkára látja el. A zsűri további tagjai: Catherine Porugese, a Massachusettsi Egyetem professzora, Goda Krisztina filmrendező, Kende János operatőr és Márta István zeneszerző.

Az idei filmszemle életműdíjasai Schubert Éva színművész, B. Müller Magda fotóművész és Hildebrand István operatőr, míg a Magyar Mozgókép Mesterei elismerésben Gyulai Líviusz grafikus, animációs filmrendező és Kósa Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró részesülnek.

A Filmszemle első két napján idén is a dokumentumfilmek és tudományos ismeretterjesztő filmek versenyeznek, majd ezeket január 31-től követik a versenyprogramban és az információs vetítésekben szereplő játékfilmek.

Február 1. és 3. között kerül sor a versenyben szereplő kísérleti és kisjátékfilmek, valamint a tévéfilmek bemutatására, a Filmszemle díjait pedig február 5-én este adják át.