Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oscar-díj 2008: "szolid papírforma és szürkeség"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Báron György filmkritikus szerint csupán a \"legjobb idegen nyelvű filmek\" kategóriájában okozott meglepetést az Oscar-jelölés. Az idei Oscar-díj jelöltjeinek listáját hétfőn jelentették be hivatalosan Los Angelesben.

A hétfőn közzétett listákat elnézve egyáltalán nem történt meglepetés, de nem is volt akkora a mezőny - mondta az InfoRádiónak az Oscar-díj jelölések bejelentése kapcsán Báron György.

"Az egészet szolid papírforma és szürkeség lepi be" - tette hozzá a filmkritikus, aki szerint nem voltak nagyon-nagy kiemelkedő sikerek. "Minden olyan film, ami bekerült, az valamilyen módon kiszámítható volt" - jelentette ki Báron György.

Egyedül a legjobb külföldi film kategóriájában van meglepetés - vélte a kritikus. Nagyjából a legjobb külföldi filmnél be lehet lőni, hogy amelyik film Cannes-ben, vagy valamelyik jelentősebb európai fesztiválon sikeres volt, az a tengerentúlon is jó eséllyel indul.

"Ebben az esetben tökéletesen más történt: a nagy európai fesztiválokon arató román Négy hónap, három hét és két nap itt labdába sem rúgott. Ehhez képest úgy tűnik, a mostani lista mintha főhajtás lenne a nagy veterán európai rendezők felé. Szerepel Nyikita Mihalkov filmje, a 12, Andrzej Wajda a Katynnal és furcsa módon van egy kazah zászló alatt futó orosz film is, Szergej Bodrov rendezésében" - hangsúlyozta Báron György.

Az izraeli és az osztrák film sötét lónak számít, amire mindenki felkapja a fejét - vélte a kritikus.

Hanganyag: Sigmond Árpád