Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Melocco Miklós törvényt sértett a Radnóti-vers átírásával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő szerint Melocco Miklós törvényt sértett akkor, amikor a jogörökös engedélye nélkül írta fel művére Radnóti Miklós egyik verssorát, és akkor is, amikor átfogalmazta azt. Mann Judit, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda jogtanácsosa felhívta a figyelmet arra, hogy Radnóti Miklós esetében még a szerző szövegeit védő hetven év sem telt el a költő halála óta.

Melocco Miklós szobrász törvényt sértett akkor, amikor a jogörökös engedélye nélkül írta fel művére Radnóti Miklós egyik verssorát, és akkor is, amikor átfogalmazta azt - közölte az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő.

Egy saját alkotásban másokét csak a szerző engedélyével lehet felhasználni - mondta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda jogtanácsosa.

Mann Judit kifejtette: mások alkotását csak a saját mű célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven lehet felhasználni, úgy, hogy az ne képezze lényegi elemét a saját produkciónak, csak illusztrációként, figyelemfelhívóként, esetleg polémia tárgyaként szerepeljen, de ne helyettesítse a saját alkotást.

Ingyenesen akkor használható, ha az eredetihez híven szerepel a mű, ám megváltoztatni csak a szerző engedélyével lehet az alkotást - hangsúlyozta.

A jogtanácsos kiemelte, hogy Radnóti Miklós esetében még a szerző szövegeit védő hetven év sem telt el a költő 1944-es halála óta.

Mann Judit közölte: Melocco Miklós a jogörökös engedélye nélkül nem változtathatta volna meg szöveget. Ha módosítás nélkül szerepelteti a kiemelt részt, akkor esetleg megvédhette volna magát mint szabad felhasználó - tette hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt