eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kányádi: "Akár a vándorköszörűs"

Kiosztották a Magyar Kultúra Követe címeket. Az elismerésben azok a kimagasló tehetségű embereknek részesülnek, akik a magyar kultúrát képviselik külföldön. A második alkalommal odaítélt címeket idén Eötvös Péter zeneszerző-karmester, Esterházy Péter író, Kányádi Sándor költő, Julia Marton-Lefevre magyar származású környezetvédelmi és tudományos szakdiplomata, Palya Bea énekes és Schiff András zongoraművész-karmester kapta.

Az elismeréstől nem leszek különb, se más, de megtisztelőnek érzem, hiszen olyan társaságba kerültem, ahol ott van Esterházy Péter, Palya Bea vagy tavalyról Sebestyén Márta - mondta az InfoRádiónak Kányádi Sándor költő.

A művész hozzátette: díjazott társai a világ színpadain szerepelnek, míg ő, csak, mint a vándorköszörűs a késeket, ollókat, névszókat és igéket - talán életre szólóan - élez a magyar kultúrában.

Ezt csináltam eddigi életemben, aktív szerkesztő koromban és utána is. A követi címet talán az is indokolja, hogy nyolc különböző nyelven jelent meg önálló kötetem - vélekedett Kányádi Sándor.

Lassan nyolcvanéves vagyok, ilyenkor az ember már örül, ha még éldegél. A díjat elismerésnek veszem, jó társaságba kerültem - fűzte hozzá a költő.

Kányádi Sándor elmondta: egyre kevesebbet utazik külföldre, útjai nagy részét már megjárta. Mindenhol volt, ahol magyarok laknak a földön.

Néha-néha még fordítok, és van egy csomó dolog, amit véglegesítenem kell - válaszolt a költő arra a kérdésre, alkot-e még.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×