Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A héten mutatják be Ridley Scott legújabb filmjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A héten mutatják be a mozik Ridley Scott legújabb rendezését, az Amerikai gengszter című filmet. Az 1960-as évek Amerikájában játszódó, megtörtént eseményeken alapuló filmben Frank Lucas egy harlemi gengszterfőnök sofőrjéből növi ki magát Amerika első afroamerikai maffiavezérévé.

A kábítószerügyleteiből villámgyorsan meggazdagodó Lucast sem alvilági vetélytársai, sem a korrupt rendőrök nem képesek megfékezni, míg az elszánt Richie Roberts nyomozó csapatával a nyomába nem szegődik.

Ridley Scott klasszikus gengszterfilmet készített, amely remekül él a műfaj megszokott eszközeivel.

A feszültség megteremtéséhez a maffiózót alakító Denzel Washington és a nyomózó szerepében Russel Crowe játéka is sokat hozzáad az alkotáshoz.

A filmet az idén három Arany Glóbusz-díjra is jelölték, többek közt a legjobb dráma és a legjobb rendezés kategóriában.

A héten két dokumentumfilmet is bemutatnak a mozik. A közellátások privatizációjának kényes és sok vitát kiváltó témájával foglalkozik a német Florian Opitz: A nagy kiárusítás című filmje, amely címében is érzékelhetően, igen kritikus szemszögből vizsgálja a kérdést.

A film a föld négy pontján, Dél-Afrikában, Angilában, Bolíviában és a Fülöp-szigeteken, a privatizáció veszteseinek szemszögéből mutatja be az elektromos szolgáltatás, a vasút, a vízszolgáltatás és az egészségügy magánosításának visszásságait.

A személyes tapasztalatokon túl, a Nobel-díjas Joseph Stiglitz közgazdász, a Világbank volt alelnöke ismerteti, hogy a Világbank vagy a Nemzetközi Monetáris Alap hogyan gyakorol nyomást egyes esetekben a privatizáció elősegítésének érdekében.

A hét másik, Mindennapi kenyerünk című dokumentumfilmjében az osztrák Nikolaus Geyrhalter az élelmiszeripar kulisszái mögé viszi el a nézőt.

A rideg ipari körülményeket és a tömegtermelés gépies, embertelen közeget Geyrhalter mindenféle zenei aláfestés vagy szöveges kommentár nélkül mutatja be.

Felkavaró alkotását 2006-ban az Európa Filmakadémia a legjobb dokumentumfilm kategóriájában jelölte.