Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Betiltották Afganisztánban a Papírsárkányokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Etnikai és erkölcsi aggályok miatt betiltották a Papírsárkányok című Arany Glóbusz-díjra jelölt filmet Afganisztánban, ahol a dráma játszódik.

A film a soketnikumú afgán társadalom utóbbi három évtizedének tükrében két afgán fiú, Amir, egy tehetős pastu fia és Hasszán, hazara szolgájuk fiának barátságát mutatja be.

Ám több olyan jelenet is szerepel a produkcióban, amely az afgán állami filmvállalat vezetője szerint "megkérdőjelezhető, és elfogadhatatlan bizonyos emberek számára, sértheti egyesek érzékenységét, gondot okozhat a kormánynak és az embereknek".

Az egyik ilyen problémás szcénában Hasszánt megerőszakolja egy hatalmaskodó pastu. Egy másik fiút pedig egy korrupt tálib tisztviselő kényszerít erotikus táncra.

Az eredeti helyszíneken forgatott, afgán író regényéből filmre adaptált Papírsárkányok három ifjú főszereplőjét a gyártó amerikai stúdió még tavaly kimenekítette az országból, mivel attól tartott, hogy bántalmazhatják őket.

A stúdió már csak azért is megpróbált minél körültekintőbben és óvatosabban eljárni, mert egy korábban kalózkópiákon terjesztett film, a 2006-ban bemutatott Kabul Express - csupán azért, mert hazara-ellenesnek bélyegezték - hatalmas felhördülést keltett a törzsi háborúk és katonai megszállás tépázta országban.

Az afgán kormány a békesség kedvéért nemcsak a Papírsárkányok forgalmazását tiltotta be, hanem bírságot helyezett kilátásba kalózpéldányok terjesztőinek is.