Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szirtes: Körmendi \"egy elragadtatóan szórakoztató, keserű ember volt\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hosszú betegség után vasárnap elhunyt Körmendi János Kossuth-díjas színművész. Körmendi János elsősorban komikus szerepeket játszott, ám igazából egy filozófus veszett el benne - emlékezik a Madách Színház igazgatója. Körmendi Jánost mindig egyfajta keserű derű jellemezte, alakításai is ettől a kettősségtől voltak ennyire csodálatosak - tette hozzá Szirtes Tamás az InfoRádióban.
Milyen embernek ismerte meg Körmendi Jánost?

Körmendi János az én rendezői pályám sok pontján nagy súllyal volt jelen. Harmincöt évet töltött el a Madách Színházban. Hihetetlen szellemi kaliberű ember volt. Olyan bonyolultan és árnyaltan gondolkodott a világ dolgairól, hogy igazából egy filozófus szellemi kapacitásával rendelkezett, akit egy komédiás bőrben küldött a világra az Isten.

Hogyan találták meg ezek a szerepek?

Az igazi nagy komédiások, a bohócok óriási tudással rendelkeznek az emberi természetről. Akkor tud valaki fergetegesen nevettetni, ha valódi mélységekből építkezik. János alakításai mindig fergetegesek voltak, és a komédia legszélsőségesebb határait feszegették, de a mélyén mindig nagy élettapasztalat és életigazság volt. Fájdalom, esendőség, egy nagyon keserű derű jellemezte.

A civil életben is ilyen volt?

Egy elragadtatóan szórakoztató, keserű ember volt. Érdekes volt a társaságában lenni, de a nevetések nem voltak mindig derűsek. Nagy tudású ember volt, és a szó klasszikus értelmében vett komédiás, aki minden színház eszköz birtokában volt, de látta önmagát is kívülről, ami kevés színművésznek adatik meg.

A korai elismertség ellenére sok epizódszerepet játszott Körmendi János.


Fizikai alkata alapján a hősszerelmes szerepét nem kaphatta, noha a lelkébe egy hősszerelmes lakozott. Egyik legkedvesebb alakítása számomra Görgey Gábor Mikszáth Kálmán különös házasságaiban Mikszáth szerepe volt. Ebben a darabban egy szerelmes férfit játszott megdöbbentően elhihető erővel, lírával és méltósággal.

Hanganyag: Seres Gerda