eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szirtes: Körmendi "egy elragadtatóan szórakoztató, keserű ember volt"

Hosszú betegség után vasárnap elhunyt Körmendi János Kossuth-díjas színművész. Körmendi János elsősorban komikus szerepeket játszott, ám igazából egy filozófus veszett el benne - emlékezik a Madách Színház igazgatója. Körmendi Jánost mindig egyfajta keserű derű jellemezte, alakításai is ettől a kettősségtől voltak ennyire csodálatosak - tette hozzá Szirtes Tamás az InfoRádióban.

Milyen embernek ismerte meg Körmendi Jánost?

Körmendi János az én rendezői pályám sok pontján nagy súllyal volt jelen. Harmincöt évet töltött el a Madách Színházban. Hihetetlen szellemi kaliberű ember volt. Olyan bonyolultan és árnyaltan gondolkodott a világ dolgairól, hogy igazából egy filozófus szellemi kapacitásával rendelkezett, akit egy komédiás bőrben küldött a világra az Isten.

Hogyan találták meg ezek a szerepek?

Az igazi nagy komédiások, a bohócok óriási tudással rendelkeznek az emberi természetről. Akkor tud valaki fergetegesen nevettetni, ha valódi mélységekből építkezik. János alakításai mindig fergetegesek voltak, és a komédia legszélsőségesebb határait feszegették, de a mélyén mindig nagy élettapasztalat és életigazság volt. Fájdalom, esendőség, egy nagyon keserű derű jellemezte.

A civil életben is ilyen volt?

Egy elragadtatóan szórakoztató, keserű ember volt. Érdekes volt a társaságában lenni, de a nevetések nem voltak mindig derűsek. Nagy tudású ember volt, és a szó klasszikus értelmében vett komédiás, aki minden színház eszköz birtokában volt, de látta önmagát is kívülről, ami kevés színművésznek adatik meg.

A korai elismertség ellenére sok epizódszerepet játszott Körmendi János.


Fizikai alkata alapján a hősszerelmes szerepét nem kaphatta, noha a lelkébe egy hősszerelmes lakozott. Egyik legkedvesebb alakítása számomra Görgey Gábor Mikszáth Kálmán különös házasságaiban Mikszáth szerepe volt. Ebben a darabban egy szerelmes férfit játszott megdöbbentően elhihető erővel, lírával és méltósággal.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×