Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pótolhatatlan veszteség érte a reggae-t

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szőrén-szálán eltűnt a jamaicai lemezcég raktáraiból egy egész csomó, az 1970-es években készült felvétel, köztük Bob Marley és Peter Tosh eredeti anyagai is.

A több ezer stúdiófelvételt és CD-t valószínűleg ellopták, de még azt sem tudni, pontosan mikor tűntek el. Mindenesetre ezzel pótolhatatlan veszteség érte Jamaicát - jelentette ki az ország információs minisztere, Olivia Grange.

A felvételek a már megszűnt Jamaica Broadcasting Corp. raktárából tűntek el. A cég egykori alkalmazottai és zenészek szerint ez a kormányzat hibája, mert nem gondoskodott megfelelően az archívum megőrzéséről.

A hiányt az újonnan megalakított Public Broadcasting Corp. of Jamaica munkatársai a múlt héten fedezték fel, amikor körülnéztek az átkeresztelt vállalat épületeiben. "Ez egy nemzeti katasztrófával ér fel" - hangsúlyozta egyikük.

A régi felvételeket, köztük a reggae királyának, Bob Marley-nak az anyagait egy új műsorhoz akarták felhasználni. Az archívumból egyébként nem csak zenei felvételek tűntek el, hanem pótolhatatlan videók is.

Nem találják például azt a videofelvételt, amely Fidel Castro kubai vezető 1977-es jamaicai látogatásáról készült, valamint azt a videót sem, amelyet Marley egyik 1978-as koncertjéről forgattak. Ez a koncert arról vált híressé, hogy Marley a színpadra hívta az ország két rivális politikusát, akik a világot jelentő deszkákon fogtak egymással kezet.