Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jelenetek egy házasságból: Détár és Rékasi durva vitája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Ingmar Bergman azonos című filmjéből készült darab, a Jelenetek egy házasságból olyan házastársakról szól, akik csalódtak önmagukban, párjukban, és keresik a helyüket a világban. Olyan emberek ők, mint mi - mondta Détár Enikő színművész. A darabot december 8-án mutatják be a Madách Színházban.

A Jelenetek egy házasságból című, Ingmar Bergman redezte filmből készült darab rendező-dramaturgja, Balatoni Mónika odafigyelt arra, hogy színészeivel betartassa a "bergmani határokat" - mondta az InfoRádióban az egyik főszereplő, Détár Enikő.

A színművész szerint, bár a történet több mint harminc éve íródott, ma is teljesen aktuális.

A főszereplők néha okosak, néha butaságokat beszélnek, néha szeretetre méltók, néha unalmasak, néha szánalmasak - fogalmazott Détár Enikő.

"Hibáznak néha, időnként elbeszélnek egymás mellett, időnként csalódnak egymásban, önmagukban, és keresik a helyüket a világban, hol humoros formában, hol drámai módon; hol cinikusak, hol kedvesek" - mondta a színművész.

Détár Enikő darabbeli férje a valóságban is a házastársa, Rékasi Károly. A színművész szerint ez egyfelől könnyebbséget jelentett szerepeik megformálásában, másfelől bonyolította azt.

A darabban ugyanis csúnya dolgokat vágnak egymás fejéhez, éppen ezért mindkettejük elgondolkodott, meddig tart a szerep, és mi jön a saját magánéletükből.

Ilyen nehéz prózai szerepet saját bevallása szerint Détár Enikő még sose játszott, ezért úgy érzi, hogy a rendezőnek vele volt nehezebb dolga.

A színművész szerint jó lenne, ha a darabot a fiatalok is megnéznék, mert tanulhatnak belőle, és saját életükben talán elkerülhetnék, hogy a Jelenetek egy házasságból szereplőinek hibáiba essenek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa