Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sorra hagyják ott \"Európa Kulturális Fővárosát\" a szakmai vezetők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A \"Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa\" program művészeti igazgatója pénteken benyújtotta lemondását a város polgármesternek. Méhes Márton nem az első meghatározó vezető, aki távozik a programból. A most kilépett vezető és a tavaly lemondott főtanácsadó, Takáts József is azt sérelmezte: a program politikai felelősei mellett nincs beleszólásuk a érdemi döntésekbe.

Sorozatos távozások, felmentések, elcsúszott határidők, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok - nagyjából ez a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa" program elmúlt bő két évének mérlege. Az első távozó Takáts József volt, aki tavaly júniusban adta be lemondását a program főtanácsadói posztjáról.

Nem elég tájékozottak, de utasításokat adnak

A vezető akkor azzal indokolta távozását: korántsem garantált, hogy az adott körülmények között a városnak egyáltalán sikerül teljesítenie a programot.

Takáts József, a később lemondott vezetőkhöz hasonlóan úgy vélte: a program rossz működésének fő oka az, hogy a város vezetése "képtelen kiengedni a kezéből a szakmai döntéseket".

A politikai vezetőknek nincsen megfelelő tájékozottságuk ahhoz, hogy megfelelő utasításokat adjanak.

Takáts Józsefet követte ez év februárjában Tarrósy István, akinek szintén meghatározó szerepe volt abban, hogy az Európa Kulturális Fővárosa pályázatot Pécs városa nyerte meg.

A szakember távozásakor úgy nyilatkozott: nem találja helyét a kialakult szervezeti konstrukcióban. Hozzátette: garantáltan teljes önkormányzati támogatásra és "új együttműködési kultúrára" lenne szükség, ám ebből egyelőre semmi sincs.

"Kissé túlvállaltuk magunkat"

Júniusban távozott Kiss Tibor, a projekt általános igazgatója. Felmondásának indoklásaként elmondta: az elmúlt időszakban a munkáját sok vita hátráltatta, a város politikai vezetése is megosztott az EKF-program tekintetében.

A vezető akkor úgy fogalmazott: "úgy érzem, hogy a jelenlegi célokkal kissé túlvállaltuk magunkat".

Szintén júniusban mentették fel a kulturális főváros program építész igazgatóját.

Freivogel Gábor akkor azt mondta: bepereli az önkormányzatot a döntés miatt. A város vezetése az igazgató alkalmatlanságával indokolta a felmentést.

Az építészeti vezető felmentése előtt az egyik legtekintélyesebb holland lapnak a projekt kapcsán úgy nyilatkozott: "az ész már évekkel ezelőtt elhagyta ezt a várost, (...) a városi vezetés egy rémálom."

Méhes Márton múlt hét pénteken adta be lemondását hasonló indokokra hivatkozott, mint elődje, Takáts József.

Ugyanis egy önkormányzati döntés értelmében már nem dönthet a hozzá tartozó programokról és a program költségvetésének felhasználásáról.

Az önkormányzat két vezető kezébe adta a program irányítását, Méhes Mártonnak eszerint mindössze előkészítő szerepe lett volna, az önálló döntési jogkör nem illette volna meg.

A Baranya Megyei Online arra is felhívja a figyelmet, hogy a távozó öt vezető közül kettejüket - Kiss Tibort és Méhes Mártont - pályáztatás nélkül éppen a pécsi önkormányzat vezetője, Tasnádi Péter nevezte ki.