eur:
393.99
usd:
369.72
bux:
65725.52
2024. április 23. kedd Béla

Eladják a világ egyik legdrágább lépcsőjét

Párizsban aukción kínálják eladásra a 324 méter magas Eiffel-torony egyik vas csigalépcsőjét.

A négy és fél méter magas, húsz lépcsőfokból álló szerkezet korábban a torony második és harmadik emeletét kötötte össze. A remények szerint 30 ezer eurót (több mint hét és fél millió forintot) is fizet majd érte új tulajdonosa.

Az eladásra kínált csigalépcső egyike annak a 24 szerkezeti elemnek, amelyet 1983-ban szereltek ki, hogy helyet csináljanak az új lifteknek.

A tornyot, amely Párizs jelképévé vált, Gustave Eiffel tervezte az 1889-es világkiállításra. Korának legmagasabb építménye volt.

Jelenleg a világ legnépszerűbb turistalátványossága, évente hatmillió ember keresi fel.

A most megvételre kívánt darab az utolsó a már említett 24 elemből, amely még nincs valamely múzeum, vagy gyűjtő tulajdonában.

A vásárlónak, aki nem sajnál majd több tízezer eurót kifizetni a lépcsőért, jó tudnia, hogy az elem 700 kilogrammot nyom.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×