Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brutális leszámolás a taxissal: hogyan látták a gyilkosok?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sokan emlékeznek még arra, amikor 1997-ben két tizenéves lány különös kegyetlenséggel meggyilkolt egy taxisofőrt Budapesten. Az eset és annak sajtóvisszhangja adta az ihletet Faur Anna \"Lányok\" című filmjéhez, amit a héten mutatnak be a mozikban.

Dia és Anita, a két külvárosi kamasz csak lófrál egész nap, plázáktól játszóterekig. A lányok azonban más életre vágynak. Külföldre mennének, új életet kezdenének, de ehhez kell egy autó.

Ki mástól vennék azt el, mint attól a taxistól, aki éjszakánként, némi ellenszolgáltatásért cserébe szívesen fuvarozza őket.

A két kamaszlány története akkoriban bejárta az egész sajtót. Cikkek sorozata jelent meg róluk, Faur Anna azonban úgy érezte, ezek nem teljesen hitelesen mutatják be a történetüket, mivel egyoldalúak.

Nincs meg bennük az a kilátástalanság, amely a fiatalokat jellemezte és jellemez ma is.

Mint azt az InfoRádióban elmondta, mindig is érdekelte a külvárosi fiatalok élete: a környezetük, a sorsuk, és hogy mindez mennyire nyomja rá a bélyegét a viselkedésükre.

Ráadásul, mint mondta, azért is akarta filmre vinni a történetet a lányok szemszögéből, mert egy tinédzser még mindent másként él meg, mint egy idősebb ember; felelőtlenebbül, de érzékenyebben. Mindez számára hiányzott az akkori híradásokból.

A két főszereplő felkutatása nagy nehézséget jelentett a rendezőnőnek. Először tinédzsereket keresett. Ellátogatott nevelőintézetekbe, sőt, még a fiatalkorúak börtönébe is, de a rendkívül nehéz, kényes jelenetekben gazdag film főszereplőit nem itt találta meg.

A színművészeti főiskolán rendezett egy válogatást, de ott sem a hallgatók között találta meg a két "igazit", hanem két francia lány személyében, akik csak vendégségben jártak Magyarországon.

A főszerepet Fulvia Collangues és Helene Francios kapta meg, de a filmben szerepet kapott Fullajtár Andrea, Rába Roland, Mundruczó Kornél és Zsótér Sándor is.

Hanganyag: Oláh András