eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Meddig futnak Magyarországon a sorozatok?

Sztrájkolnak a forgatókönyvírók az Amerikai Egyesült Államokban. A szerzők azt követelik, hogy nagyobb arányban részesüljenek a produkciók DVD- és internetes értékesítéséből. A sztrájk filmeket, tévésorozatokat és talkshow-kat is veszélyeztet. Magyarországon nem fenyeget hasonló munkabeszüntetés, bár a magyar forgatókönyvírók közelmúltban megalakult egyesületének elnöke szerint egy eredményes amerikai sztrájk előbb-utóbb itthon is érezteti majd hatását.

Itthon nem terveznek az amerikaihoz hasonló sztrájkot a forgatókönyvírók - mondta el az InfoRádióban Köbli Norbert.

Hozzátette: a magyar írók érdekvédelmi szervezete nemrég alakult meg, de a hazai helyzete azért is problémás, mert nem egy szervezet végzi az érdekvédelmet és a jogkezelést.

Bár Amerikában a szervezet több tízezer tagot számlál, sztrájkot csak azután tudtak szervezni, hogy országos egyesültben tömörültek a hasonló profilú érdekvédelmi szervezetek.

Hogy a magyar szerzők kapnak-e jogdíjat a DVD-eladások után, arról Köbli Norbert és a FilmJus, azaz a Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületének elnöke ellentétesen nyilatkozott.

Előbbi azt mondta, hogy a DVD-k után nem kapnak, míg az utóbbi, Kabdebó György rámutatott: aki tagja a FilmJus-nak, az utólag pénzhez jut.

Mint mondta, a probléma csak azokkal a filmekkel van, amelyeknél vitatott, hogy ki a jogtulajdonos. Ezek a háború előtt vagy a szocializmus időszakában készült alkotások.

A fő kérdés azonban az: ha az Egyesült Államokban nem készülnek el a kedvenc sorozataink, annak mi, magyarok mikor érezzük a hatását.

Köbli Norbert rámutatott: Magyarországra legalább egy év csúszással érnek ide a filmek, így a televíziós társaságok valószínűleg nem kerülnek nagy bajba, az újak helyett inkább ismétléseket adnak. Persze, minderre csak akkor kerülhet sor, ha az amerikai sztrájk elhúzódik.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×