eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma

Hamarosan eldől, ki vezeti majd a Nemzeti Színházat

Szerdáig lehet pályázni a Nemzeti Színház igazgatói posztjára. A tárca várhatóan pénteken hozza nyilvánosságra, hányan pályáztak a vezetői állásra. Valószínűleg csak a pályázók egy részének neve lesz nyilvános, hiszen kérhetik, hogy az illetékes minisztérium ne adja ki az adataikat. A tervek szerint december elejére eldől, ki vezeti jövő év januárjától a teátrumot.

Januártól két igazgató dolgozik majd a Nemzeti Színház irányításán. Ez úgy lehetséges, hogy már megkezdi munkáját a teátrum várhatóan decemberben kinevezett vezetője, és emellett hivatalban marad a jelenlegi igazgató, Jordán Tamás is.

A pályázatok beadását követően 30 napja van a miniszternek arra, hogy döntsön az új igazgató személyéről. Eszerint a tárcavezetőnek december 7-éig kell nyilvánosságra hoznia az új vezető nevét. Hiller István egy 5-7 fős szakértői bizottságot kér fel a pályázatok véleményezésére, ám a döntés az ő kezében van.

A miniszter a pályázat kiírásakor hangsúlyozta, hogy az öt évre szerződő új igazgató vezetése alatt, a magyar színházi hagyományok ápolásán túl a Nemzeti Színház adjon lehetőséget a kortárs színházművészetet megújító irányzatok számára is, és segítse elő új kortárs művek létrejöttét.

Az anyagi kiszámíthatóság érdekében a kulturális tárca a 2008-tól 2010-ig terjedő időszakra 1 milliárd 700 millió forintot garantál a Nemzeti Színház működésére.

Jordán Tamás idén áprilisban jelentette be, hogy nem pályázik ismét a Nemzeti Színház igazgatói posztjára, mert Szombathelyen szeretne színházat alapítani. Úgy fogalmazott: "ez a kihívás sokkal jobban érdekel, mint a következő öt év a Nemzetiben".

Szeptember végén a szombathelyi közgyűlés megalapította a Weöres Sándor Színházat, amely Jordán Tamás tervei szerint 2008 decemberében tartja majd első bemutatóját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×