eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Ez a lényegünk: szex, erőszak, csillogás"

Jövő hétfőn jelenik meg a kritikusok által már most az év egyik legszínvonalasabb dalának tartott Falling Down, amely a Duran Duran brit együttes és napjaink egyik legnépszerűbb popelőadója, Justin Timberlake közös műve. A The Times brit napilap egyenesen azt állítja, hogy ez a legerősebb anyag, ami a nyolcvanas évek korszakos zenekarától az elmúlt 15 évben megjelent.

Jövő hétfő nagy nap lesz a Duran Duran életében, hiszen megjelenik a Falling Down, amit egyes kritikusok máris az év egyik legjobb popszámaként harangoznak be. A The Times mértékadó brit napilap kritikusa egyenesen azt állítja, hogy a szám a Duran Duran XXI. századi kreatív és kereskedelmi újjászületésének ígéretes jele.

Külön érdekesség, hogy a dalt a brit együttes a jelenkor egyik legnépszerűbb popcsillagával, Justin Timberlake-kel közösen írta és adja elő. Mi több, a Duran Duran tagjainak saját bevallása szerint a dal létre sem jöhetett volna az énekes nélkül.

Az első találkozás

A Falling Down egy olyan dráma végső felvonása, amelynek kiindulópontja még a 2005-ös Brit Awards díjkiosztón keresendő. Ekkor találkozott ugyanis a Duran Duran és Justin Timberlake.

"Justin azt mondta, hogy 14 évesen a kedvenc dala az Ordinary World volt. Közölte, hogy szívesen dolgozna velünk, mire mi azt mondtuk: 'OK, miért ne?' De ismerve az ő programját és a mi időbeosztásunkat, soha nem képzeltük volna, hogy erre ilyen hamar sor kerülhet" - mondta Simon LeBon énekes.

A katalizátort akaratán kívül is Andy Taylor, a Duran Duran gitárosa játszotta. 2006 májusában ugyanis már 14 dal készen volt a banda új, Reportage címre keresztelt lemezére, ám még érezték, hogy hiányzik egy húzószám. "Mivel mi egy fehér fickókból álló együttes vagyunk, aki a múltban többször is sikeresen dolgozott együtt fekete zenészekkel, kapcsolatba léptünk Timbaland-del" - mesélte Simon LeBon.

Váratlan fordulat: kilép a gitáros

A rendkívül elismert producernek számító, 36 éves Tim "Timbaland" Mosley-val meg is beszéltek egy szeptemberi időpontot, amikor váratlan dolog történt. A zenekar többi tagjával már korábban is feszült viszonyban lévő Andy Taylor ugyanis a felvétel napján csupán egy üzenetet küldött lakhelyéről, Ibizáról, hogy azonnali hatállyal otthagyja a zenekart.

Ráadásul ügyvédje közölte, hogy a közösen felvett új anyagot a Duran Duran nem használhatja. A szükségből azonban erényt kovácsolt a brit együttes, amely úgy döntött, hogy nem pótolja Andy Taylort és inkább egy, a ritmusra alapuló albumot készít.Saját bevallásuk szerint az együttműködés során rengeteg tapasztalattal lettek gazdagabbak, hiszen soha nem dolgoztak még ilyen gyorsan reagáló producerekkel, akiknek ráadásul a munka nem csupán mások elképzelésének minél színvonalasabb megvalósítását, hanem saját ötleteik beépítését is jelenti.

"A producerek egyike sem dolgozott még korábban együttessel, mi pedig még soha nem dolgoztunk gitáros nélkül. Minden nagyon másnak tűnt" - mondta Nick Rhodes billentyűs.

Néha csak üldögéltek

Új helyzetben találta magát a Duran Duran ritmusszekciója is, hiszen John Taylor basszusgitárosnak és Roger Taylor dobosnak is többször szembesülnie kellett azzal, hogy a felvétel során nincs rájuk szükség.

"Félre kellett tennünk az egónkat, hogy megcsináljuk a lemezt. Korábban mindig tartózkodóak voltunk. Most fordult először elő, hogy mások is érdemben beleszólhattak a munkánkba" - mondta Roger Taylor.

Egy év, két album

Emlékezve ígéretére, a stúdióban megjelent Timbaland leghíresebb partnere, Justin Timberlake is, mi több, az egyik dalon (Nite Runner) énekelt is. Így hát egy évvel azután, hogy befejezték a nem-létező lemezt (Reportage), a Duran Duran elkészített egy másik, modernebb hangzású albumot is.

"Azért lett Red Carpet Massacre (Mészárlás a vörös szőnyegen) a cím, mert ez magában foglal mindent, ami a Duranra jellemző: szex, erőszak és csillogás" - indokolt Simon LeBon.

Egy sörözés és egy telefon

De még nem voltak teljesen készen. Egy hónappal a végső keverés után, Simon LeBon Justin Timberlake-kel sörözött egy birminghami pubban, majd a szállodában meghallgatták a kész anyagot. "Ez nagyon jó, de szükségetek lenne még egy Ordinary World-szerű dalra, valamire, ami megérinti az embereket, ami személyes" - mondta akkor az énekes.

Mindennek eredménye pár nappal később egy telefonhívás lett, amikor Justin Timberlake megkérte a zenekart, hogy találkozzanak Manchesterben. "Justin készítette egy nagyszerű groove-ot, ami egy új Ordinary World alapja lehet. Egy órán belül érted megy a kocsi" - emlékezett vissza Roger Taylor dobos egy kora reggeli telefonhívásra, amely egy nappal azután érte, hogy visszatért nászútjáról.

A Duran Duran és Justin Timberlake 36 órán keresztül ki sem jöttek a stúdióból, de saját bevallásuk szerint megérte, hogy karrierjük egyik legjobb dalát produkálták a Falling Down-nal.

"Ahogy öregszem, rájöttem, könnyű ezoterikusnak lenni. Sokkal nehezebb szívből írni" - mondta Simon LeBon énekes.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×