Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rács mögött A sikoly elrablói - de hol a kép?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Börtönbe kerül az elmúlt évek egyik leghírhedtebb műkincsrablásának három elkövetője. A rablóbanda tagjainak, akik többek között Edvard Munch híres képét, A sikolyt lopták el fényes nappal egy oslói múzeumból, száz millió eurós kártérítést is fizetniük kell a norvég fővárosnak, mivel a képek azóta sem kerültek meg.

Edvard Munch A sikoly és Madonna című képeit még 2004-ben tépték le fényes nappal a festő munkáinak szentelt oslói múzeum faláról, miközben fegyverrel sakkban tartottak négy teremőrt, és nyolcvan múzeumi látogatót.

Bár a két kép a nemzetközi erőfeszítések ellenére sem került meg, a rablóbanda három tagját kedden 4-8 évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a norvég főváros bírósága.

A három férfire pénzbüntetést is kiszabtak: összesen 750 millió koronát, vagyis mintegy 100 millió eurót kell kártérítésként kifizetniük a képek tulajdonosának, a norvég fővárosnak.

Az ügy további három vádlottját felmentette a bíróság.

Hol vannak a képek?

A norvég rendőrség feltételezései szerint a rablást a sakkjátékosból lett fegyver és drogkereskedő David Toska rendelte meg, aki jelenleg 19 éves börtönbüntetését tölti egy 10 milliós rablás kitervelése miatt, amelyben egy rendőr is életét vesztette.

A rendőrség úgy hiszi, hogy a menekülő Toska figyelemeltereléséként rendelte meg az expresszionista festő remekműveinek elrablását, és tudja hol vannak a képek. A hatóságok attól tartanak, hogy esetleg ezzel zsarolhatja majd az államot egy rövidebb büntetés érdekében.

A képet utoljára egy farmon, zacskóba és egy szőnyegbe csomagolva látták egy elhagyott buszon, ahonnan - mint később kiderült - a rendőrségi megfigyelők szeme előtt szállította el egy ismeretlen férfi.