eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarok sikertörténetek - a Nobel-díjas fizikustól a meteorológusig

A huszadik században számos magyar vándorolt ki Nagy-Britanniába, sokan már távozásukkor ismertek voltak, mások a szigetországban tettek szert hírnévre. Az InfoRádió londoni tudósítója összefoglalójából kiderül, kik és milyen területen alkottak maradandót a La Manche túlpartján.

A század első felében

Az angliai magyar emigrációnak az 1930-as években elszármazottak alkották a legsikeresebb nemzedékét.

Közülük került ki Lord Balogh Tamás oxfordi közgazdász professzor, később a brit kormány energiaügyi államtitkára; Lord Káldor Miklós cambridge-i közgazdász egyetemi tanár, Harold Wilson miniszterelnök adófőtanácsosa; valamint Lord Bauer Péter professzor, aki a külföldi segélynyújtás szakértője volt.

Ehhez a generációhoz tartozott a jogász Andrew Martin, eredeti nevén Neugröschl Endre, a Brit Jogreform Bizottság tagja; és a Nobel-díjas elektrofizikus, Gábor Dénes.

Õk már mind elhunytak, a 85 éves Sir Sternberg Zsigmond viszont jelenleg is kiemelkedő közéleti tevékenységet folytat, a Nemzetközi Keresztény-Zsidó-Muszlim Tanács elnöke.

1945 után

A második világháború után bevándoroltak közül Gerard Antónia nyugdíjazásáig tanácsvezető bíróként működött Angliában.

Az 1956-os menekültek Sir Radda Györggyel büszkélkedhetnek. Õ Oxfordban fejezte be a tanulmányait, kardiológus és biokémikus professzorként lett a tudományos akadémiának megfelelő Royal Society tagja, majd a Brit Orvosi Tudományos Kutatás Irányítótanácsának az elnöke.

A brit művészeti élet jelesei között volt a filmrendező Sir Korda Sándor épp úgy, mint a Királyi Covent Garden Operaház főzeneigazgatója, Sir Solti György.

Napjainkban rangos irodalmi díjak nyertese Szirtes György, azaz George Szirtes költő, akit szülei nyolc évesen hoztak Angliába 1956 végén.

Egész Anglia figyel a BBC-tévé időjárásjelentésére, amelyet a fiatal meteorológus, Elizabeth Saáry olvas fel, aki már a második generációhoz tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×