eur:
393.35
usd:
368.06
bux:
65963.59
2024. április 24. szerda György

Törölték Tőkés László nevét egy Wass Albert-novellából

Kihagyta Tőkés László nevét Wass Albert egyik novellájából a marosvásárhelyi Mentor Könyvkiadó - írta szerdai számában az erdélyi Krónika. Simó József, a hagyaték gondozója szerint a kéziratban "a temesvári pap" még névvel szerepelt.

Tőkés László történelemhamisításnak nevezte az esetet. Káli Király István kiadóigazgató és Nagy Pál szerkesztő azzal indokolta a döntést, hogy a műfaji tisztaságra törekedtek.

A Mentor Könyvkiadó egyik résztulajdonosa Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

A Bodzás-atyai kőtemplom című novella a Valaki tévedett című kötetben látott először napvilágot. A novellában Wass Albert a romániai kommunista rezsim kisebbségellenes politikájáról és a falurombolásról ír.

A háromkötetes novellagyűjteményben megjelent írása helyszínéül az író egy Bodzás-Atya nevű, képzeletbeli erdélyi falut választott.

Az eredeti szöveg szerint „egy másik pap, Tőkés László, kirobbantotta a forradalmat, mely elsöpörte a diktátort és felszabadította a román népet. De hiába volt ez a fölszabadulás magyar pap kezdeményezése, a hárommilliónyi erdélyi magyart mégsem szabadította föl”.

Az új változatban már nem szerepel a jelenlegi királyhágómelléki református püspök neve.

Korábban az Ember az országút szélén című Wass-műből maradt le az utóirat, amelyben a szerző a Ceauºescu-rendszert bírálta. A második kiadásban viszont már szerepel ez a részlet.

A Wass Albert-könyveket kizárólag Erdélyben forgalmazó Mentoron kívül egy magyarországi kiadó is rendelkezik az író életművének kiadási jogával.

A Kráter Műhely Egyesület elnöke, Turcsány Péter a Krónikának elmondta: Valaki tévedett címmel ők is megjelentettek korábban egy novellagyűjteményt, abban azonban az író saját válogatása olvasható, ezért nem tartalmazza A Bodzás-atyai kőtemplom című írást.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×