eur:
394.33
usd:
370.53
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elhunyt Hintsch György filmrendező

Életének 81. évében elhunyt Hintsch György, több jelentős játékfilm és sorozat rendezője.

A többek között „A veréb is madár” című film rendezője irodalmi feldolgozásokat, elsősorban Németh László több művének filmes, televíziós adaptációját készítette el.

A negyvenes években a Sarló Filmnél kezdte pályáját, majd a Nemzeti Parasztpárt vállalatánál, és 1950-től a Hunniában volt asszisztens. 1956-ban politikai okokból elbocsátották. A Nemzeti Színház segédrendezője volt 1961-ig, ebben az évben Marton Endre mellett társrendezőként forgatta a Katonazenét, Bródy Sándor írása nyomán.

Első önálló rendezése Jókai-adaptáció, a Rab Ráby. Németh László-filmje, az Iszony 1965-ben, az első (pécsi) filmszemle nyitódarabja volt. Ezt egy krimi követte (Kártyavár, 1967), majd 1968-ban A veréb is madár. Forgatott még komédiát, például a Hét tonna dollárt, de főként tévéfeldolgozásai, -sorozatai (például az Irgalom, a Szörnyeteg, az Égető Eszter) jellemezték pályáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×