eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma
Vörösbe borult Róma, Aleppo és Moszul az üldözött keresztényekért

Vörösbe borult Róma, Aleppo és Moszul az üldözött keresztényekért

Vörös színbe borult a római Colosseum világban üldözött és meggyilkolt keresztényekre emlékeztetve, amihez a szíriai Aleppo és az iraki Moszul templomai is csatlakoztak a Vatikánnal együtt.

Az Afrikában és Ázsiában tapasztalható keresztényellenesség két áldozatát és rokonaikat fogadta Ferenc pápa a Vatikánban a keresztényüldözésnek szentelt figyelemfelkeltő napon. Galerius római császár ugyanis a 4. század elején ezen a napon rendelte el a keresztények üldözését.

A katolikus egyházfő a nigériai Rebecca Bitrunnal találkozott. A nőt 2014-ben rabolta el a Boko Haram radikális iszlamista szervezet, amelynek két évig volt fogságában. A terhes Rebecca Bitrun nem tagadta meg keresztény hitét, ezért egyik kisgyerekét megölték, egy másikat eladták. Ferenc pápa fogadta a pakisztáni Asia Bibi férjét és egyik lányát is. A hazájában a katolikus kisebbséghez tartozó Asia Bibit a muzulmánokkal szembeni "rágalmazás" vádjával kilenc év börtönre, majd halálra ítélték. Jelenleg fellebbezése felülvizsgálására vár.

Az ókori amfiteátrumot vörös színben világítják meg a keresztények kiontott vérére emlékeztetve.

 Felidézik a Közel-Keleten, éppúgy, mint Egyiptomban üldözött és legyilkolt keresztényeket azokkal együtt, akik Európában is terrorista támadások vagy diszkrimináció áldozatai. Vörösbe borul Aleppóban a harcokban károsult Szent Éliás székesegyház és a Szent Pál templom az iraki Moszulban. A kezdeményezéshez a világ több városának temploma csatlakozik.

Nem ez az első ilyen akció: korábban már a római Trevi-kutat, a londoni Westminster-palotát, a Megváltó Krisztus szobrát Rio De Janeiróban, a párizsi Szent Szív bazilikát világították meg hasonlóképpen. A római Colosseum a keresztényekkel szembeni ókori üldözés egyik jelképes helyszíneként ismert, valójában itt nem gyilkolták le őket.

A Colosseumnál tartott megmozdulást a Szenvedő Egyházat Segítő (ACS) olasz katolikus mozgalom szervezi. Az ACS Twitter-fiókján a római katolikus egyetemeken tanuló magyar hallgatók is kiálltak a kezdeményezés mellett.

Ferenc pápa gyakorta ismételt mondása szerint a modern világban jóval nagyobb a keresztény mártírok száma, mint az ókori keresztényüldözések éveiben volt.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×