eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jelentős fordulat a szír-kurd-török konfliktusban?

A szíriai kurd erők megállapodtak a kormánnyal, hogy a hadsereg beléphet Afrín térségébe, és segíthet szembeszállni a török invázióval - jelentette be vasárnap egy kurd illetékes.

Az észak-szíriai kurd területek igazgatásában dolgozó tisztségviselő közölte a brit hírügynökséggel, hogy a kormányhadsereg két napon belül állásokat vesz fel Afrín környékén, a török határon.

Ez a megállapodás csak katonai természetű, később politikai tárgyalásokat kezdenek Damaszkusszal - tette hozzá.

** Frissítés: "A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tagadta hétfőn az előző napi bejelentést, amely szerint megállapodtak a szíriai kormánnyal, hogy beengednék a területükre a hadsereget, segítve a török hadművelet elleni harcban Afrín térségében. A török kormányszóvivő is leszögezte: a SANA híre "valótlan", a szíriai hatóságok nem erősítették meg azt - írta kedden az MTI.

A kormánycsapatok bevonulása Ifrínbe tovább bonyolítja a már amúgy is zavaros helyzetet az észak-szíriai térségben, ahol jelen vannak kurd csoportok, a kormányerők, lázadó csoportok, török csapatok, amerikai és orosz erők, amelyek különböző kombinációkat alkotnak egymással szemben - jegyzi meg a hírügynökség.

  • Damaszkusz bonyolult kapcsolatban áll a szíriai kurdokkal. A konfliktusban ők ketten tartják ellenőrzés alatt a legnagyobb területeket, és a viszonyuk jelentős hatással lehet a polgárháború kimenetelére.
  • Új front is nyílhat, mert Törökország január közepe óta szíriai területen offenzívát folytat az afríni körzetet uraló, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség ellen, amelyet ki akar szorítani a határtól 30 kilométeres távolságba.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×