eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Újabb heves vulkánkitörés jöhet órákon belül a Fülöp-szigeteken

Újabb heves vulkánkitörés jöhet órákon belül a Fülöp-szigeteken

Továbbra is vörös lávát és fekete hamut lövellt ki kedden a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja, a környéken mintegy negyvenezer embert kellett kimenekíteni lakhelyéről.

A Mayon vulkán kráteréből kitörő láva elérte a 700 méteres, míg a hamufelhő a három kilométeres magasságot - közölte a helyi vulkanológiai intézet.

Hétfőn volt az eddigi leghevesebb vulkánkitörés. A hatóságok a hangos morajlásokból, az egyre hevesebben feltörő forró gázokból és a hegy oldalán nagy sebességgel leömlő lávafolyamból következtetve arra figyelmeztettek, hogy újabb heves vulkánkitörés lehet órákon vagy napokon belül. A láva mindent felperzsel, ami az útjába kerül.

A hatóságok rendőrségi őrjáratokat rendeltek el, hogy megakadályozzák az eddig evakuált lakosok visszaszivárgását otthonukba. Egy további lépésként megszüntetnék a veszélyeztetett, a hatóságok által tiltott övezetnek minősített területen a víz- és áramellátást.

A 2462 méter magas Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától, a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt 500 évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×