eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Fontos találkozó vár Orbán Viktorra

Sebastian Kurz osztrák kancellár január 30-án Bécsben fogadja Orbán Viktort - erősítette meg az osztrák kancellári hivatal kedden az APA hírügynökségnek.

Egynapos látogatása során a magyar miniszterelnök a tervek szerint Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellárral is találkozik.

A néppárti politikus Kurz és Orbán Viktor találkozójának napirendjén az APA tudomása szerint több "kényes" téma is szerepel, köztük

  • a Paks II. ügyében benyújtani kívánt osztrák kereset, valamint
  • az osztrák családi pótlékra vonatkozó módosítások.

Utóbbival kapcsolatban a magyar kormányt nyugtalanítja, hogy a változásokat követően jelentős összegtől eshetnek el azok a magyar állampolgárok, akik Ausztriában dolgoznak, ott igényelték a juttatást, de gyerekeik Magyarországon élnek.

Sokkal nagyobb egyetértés mutatkozhat az osztrák és a magyar fél között a migráció kérdésében - írta az osztrák hírügynökség, amely emlékeztetett arra, hogy mindkét kormányfő a szigorú bevándorlási politika és a külső határok fokozott védelmének híve.

A találkozón emellett az 2018 második felében esedékes európai uniós osztrák elnökségéről is szó fog esni az APA tudósítása szerint. Szintén napirenden lesz az uniós finanszírozási keretek ügye, valamint Nagy-Britannia kilépése a közösségből.

Sajtótájékoztatót a jelenlegi információk szerint nem tartanak.

A magyar kormányfő sajtófőnöke korábban megerősítette az MTI-nek, hogy folyik Orbán Viktor miniszterelnök bécsi látogatásának előkészítése, amelyre január 30-án kerülhet sor. Havasi Bertalan elmondta, hogy a miniszterelnök külön-külön tárgyal a kancellárral és az alkancellárral, illetve a tervek szerint több osztrák közéleti szereplővel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×