eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Százezer lányt akarnak iskolába vinni

Százezer lányt akarnak iskolába vinni

A világon több tízmillió lány nem jut be az oktatási rendszerbe. Az arab világban az egyetemi tanulás továbbra is a férfiak kiváltsága, de az alap- és középszintű oktatásban is kevesen vesznek részt. Ezen segítene Malala és az Apple.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója és Malala Juszafzai, a legfiatalabb Nobel-Békedíjas együttműködése közel 100.000 hátrányos helyzetű nő oktatását támogatja Afganisztánban, Pakisztánban, Libanonban, Törökországban és Nigériában – írja a The Independent

Malala már létező alapítványához csatlakozik az Apple, amely a technológiai és oktatási tapasztalatával, erőforrásaival erősíti a nők támogatását szolgáló elképzeléseket. Cook szerint amikor elkezdett beszélgetni Malala Juszafzaival, egyértelművé vált számára, hogy fontos kérdésekben - például hogy az egyenlőség kiharcolásához az oktatáson keresztül vezet az út- ugyanazt gondolják.

Százezer lányt akarnak iskolába vinni

A Nobel-díjas aktivista szerint

jelenleg 130 millió lánynak elérhetetlen az oktatási rendszer.

„Az álmom, hogy minden lány minőségi oktatást kapjon, és remélem, hogy az Apple-el való együttműködés révén kibővíthetjük a munkánkat” – mondta és hozzátette, legalább 100.000 lányt akar bevonni a programba. Az alapítványához tartozik az úgynevezett Gulmakai-hálózat, amelyben önkéntesek helyi szinten segítenek bevonni az oktatásba a szegényebb körülmények között élő gyerekeket. 

A nemes cél elérését több dolog is nehezíti. Az arab világban az egyetemek továbbra is a férfiak bástyái, a magánszektorban pedig szinte lehetetlen, hogy a nők el tudjanak helyezkedni.Malala szerint egyelőre nem is ez a terület a céljuk, egyelőre az alapfokú és a középfokú oktatásra fókuszálnak, itt komoly hiányosságok vannak. Ezért fontos, hogy az ösztöndíjak a felsőoktatást megelőző időszakban is megjelenjenek  tette hozzá.

Tanulás és pozitív példa 

„Az általunk támogatott helyi szószólók, a Gulmakai-hálózat nevelői többek között Nigériában kampányolnak annak érdekében, hogy a kormány a kilenc évig tartó oktatás helyett minden gyermek számára kötelezővé tegye, hogy 12 évig járjon iskolába” – mondta Malala.

Százezer lányt akarnak iskolába vinni

Cook szerint a fejlett országokban is van nemi diszkrimináció, ami a munkahelyeken a bérezésben nyilvánul meg, vagy pedig az elhelyezkedés lehetőségét érinti. Hozzátette: az Apple például a programozás elsajátításában segít már iskoláskorban, így később a lányok akár az informatika területén is könnyebben tudnak majd munkát vállalni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×