eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tengerparti misén vigasztalta az áradások károsultjait Ferenc pápa

A katolikus egyházfő szentbeszédében egyéb viharokat is említett, amelyek a térséget sújtják, a többi között a szervezett bűnözést és a bérgyilkosságokat.

Peru északi részén, Trujillo tengerpartján tartott misét Ferenc pápa szombaton, és azzal vigasztalta a tavalyi áradásokban földönfutóvá vált lakosságot, hogy együtt az élet minden viharát túlélhetik.

Az El Nino időjárási jelenséget kísérő áradásokban több mint 150-en vesztették életüket a térségben 2016 decembere és 2017 áprilisa között, több százezer otthon vált a földdel egyenlővé, és a lakosság egy része még mindig sátrakban él. A katasztrófa körülbelül 2 millió embernek okozott szenvedést.

Tengerparti misén vigasztalta az áradások károsultjait Ferenc pápa

A misén mintegy 200 ezer hívő vett részt. A katolikus egyházfő szentbeszédében egyéb viharokat is említett, amelyek a térséget sújtják, a többi között a szervezett bűnözést és a bérgyilkosságokat.

Peru északi részén különösen gyakori, hogy a bűnbandák védelmi pénzt követelnek a lakosságtól. Kiemelt célpontjaik például a buszsofőrök, akiknek járművét felgyújtják, ha nem fizetnek. Ezt a problémát dolgozta fel A diszkrét hős című regényében a Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa.

A pápa szerint a peruiak megmutatták, hogy az élet legnagyobb problémáival is szembe lehet nézni, ha a közösség összefog, és tagjai testvérként segítik egymást. A katolikus egyházfő ezért azt javasolta,

lépjenek fel a társadalmi problémákkal szemben,

és "ne vegyék magától értetődőnek azokat a dolgokat, amelyek fájdalmat okoznak".

Ferenc volt a második pápa, aki felkereste Trujillót. II. János Pál 1985-ben járt a városban.

A katolikus egyházfő vasárnap fejezi be egyhetes chilei és perui látogatását, és indul vissza Rómába.

A vallási vezető chilei útját tüntetések és templomgyújtogatások kísérték, de Peruban szívélyes fogadtatásban részesült.

Ferenc pápa hatodszor kereste fel a latin-amerikai térséget azóta, hogy a Vatikán élére került.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×