eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az unió vezetői még bíznak a brexit visszafordításában

Az unió vezetői még bíznak a brexit visszafordításában

Az Európai Tanács elnöke szerint az Európai Unió kapui továbbra is nyitva állnak az Egyesült Királyság előtt, amennyiben a szigetország felülvizsgálná a kilépésről szóló korábbi döntését. Donald Tusk szerint tehát a Brexit folyamata visszafordítható.

Kedd délelőtt kerültek az Európai Parlament plenáris ülése elé a brexittel foglalkozó decemberi unós csúcs eredményei, ami a tanács és a bizottság elnökeivel vitattak meg a képviselők. Az uniós vezetők december 15-én döntöttek arról, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió kezdje el a a kapcsolatainak felvételének második szakaszát.

Az unió vezetői még bíznak a brexit visszafordításában

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban először David Davis brit brexitügyi miniszter szavait idézte: 

Ha egy demokráciának nincs arra lehetősége, hogy meggondolja magát, akkor az már nem demokrácia.

Mi itt a kontinensen nem gondoltuk meg magunkat, a szívünk továbbra is nyitva áll önök előtt”.

Ha az Egyesült Királyság kormánya ragaszkodik a kiválásához, akkor a brexit minden negatív következményével együtt jövő év márciusában valóságává fog válni.

Ennek ellenére a szívünk mindig a brit barátaink mellett lesz” – utalt Tusk a brexit mintegy 14 hónap bekövetkező időpontjára.

A plenáris ülésen szóba került a migráció is. 

Az illegális bevándorlás az elkövetkező évtizedekben is problémát fog jelenteni,

ezért állandó finanszírozási mechanizmusra és strukturált eszközökre van szükség” – mondta Tusk, majd hozzátette, mindenki egyetért a szolidaritás fontosságában, arról azonban nincs közös álláspont, hogy ez mit is jelentsen a gyakorlatban. A politikus szerint júliusig megoldásra kell jutni.

Az unió vezetői még bíznak a brexit visszafordításában

Az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy minden uniós tagállamnak szolidaritást kell mutatnia. Jean-Claude Juncker példaként említette, hogy a brüsszeli testület nagyra értékeli a líbiai határvédelem anyagi támogatását, amelyről a visegrádi országok vezetői decemberben már megállapodtak. A luxemburgi politikus szerint a bírálatok ellenére működik a menedékkérők EU-n belüli elosztását szolgáló mechanizmus, ugyanis

a jogosultak több mint 95 százalékát már áthelyezték Olaszországból  és Görögországból. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×