eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Újabb terület, ahol lekörözte a gép az embert

Újabb terület, ahol lekörözte a gép az embert

Megverte az embert a mesterséges intelligencia egy nehéz olvasási vizsgán. Az amerikai Microsoft és a kínai Alibababa algoritmusa is jobbnak bizonyult a földi halandóknál, amit a fejlesztők „mérföldkőnek” neveztek.

Több internetes cég is alkalmaz már chatbotokat – olyan algoritmust, amely egyfajta ügyfélszolgálatosként válaszol a felhasználók kérdéseire.

A gépi tanulás újabb állomásaként az egymással rivalizáló amerikai és kínai fejlesztők programjai megverték az embert a különösen nehéznek tartott Stanford Szövegértelmezési tesztben.

A múlt héten tartott felmérés során összehasonlították az algoritmusok által a Stanford kérdéssorokra adott válaszokat az 'átlagos' emberi válaszokkal.

Az eredmény az lett, hogy a szoftverfejlesztő cégként indult Microsoft és az internetes üzleti vállalkozásként feltűnt kínai Alibaba végzett holtversenyben az első helyen.

A gépek mindössze néhány százalékponttal verték meg az embert. A hír másik fontos vonatkozása viszont az, ahogy Kína és Amerika vetélkedik az akár 150 milliárd dolláros mesterséges intelligencia piacon, amit a következő ipari forradalomnak is neveznek.

A közel másfél milliárdos lakosságú Kína a 730 millió online felhasználó által naponta szolgáltatott adatokat felhasználva megelőzheti az Egyesült Államokat és megoldásokat kínálhat a vezető nélküli kocsik, testreszabott hírfolyamok és sok más szolgáltatás terén – jegyzi meg a Financial Times.

A kínai cégek - például a Baidu, az Alibaba és a Tencent - számára előnyt jelent az is, hogy a kormány a mesterséges intelligencia-fejlesztés élére állt.

Leghamarabb a Baidu ismerte fel a lehetőségeket és kezdett fejlesztésekbe a vezető nélküli autók terén, néhány újítása látható is volt a múlt heti, Las Vegas-i fogyasztói elektronikai kiállításon. A Tencent közösségi csevegő platformja, a WeChat közben már havonta egymilliárd felhasználónál jár.

A múlt heti teszt során az algoritmusoknak 100 ezer kérdésre kellett válaszolniuk és a versenyben végül 82,4 ponttal a gépek győztek, 1 tized ponttal megelőzve az embereket.

A Financial Times felsorolt néhány kérdést és választ, amelyet embernek és gépnek szegeztek a tesztelők. A válaszok arra utalnak, hogy az emberek pontatlanabbul válaszoltak, de előfordulhat, hogy azért, mert egyszerűen nem tartották fontosnak a pontosságot.

Például arra kérdésre, hogy melyik együttes játszott az egyik amerikai futball döntőn, az emberek azt válaszolták: a Coldplay, a gépek pedig azt, hogy „a Coldplay nevű brit rockzenekar”.

Az algoritmusok tanulási képességeit ennél nehezebb tesztnek is alávetették. Az 500 Wikipédia cikk ismeretén alapuló kérdéssorral azt vizsgálták, hogy a gépi tanulási modellek megközelítik-e az ember értelmezési képességeit. Mostanra oda jutottunk, hogy a gépek nagy pontossággal tudnak választ adni például az olyan kérdésekre, mint hogy „mitől esik az eső?” – mondta Luo Szi, az Alibaba Intézet nyelvfeldolgozó központjának kutatója. Mindez azt jelenti, hogy bizonyos helyzetekben a gépek egyre inkább átvehetik az emberi ügyfélszolgálatosok munkáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Ukrán és magyar tisztviselők telefonbeszélgetést folytattak, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokban elért eredményeket. Andrij Ermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője és Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere megállapodtak abban, hogy a jövő héten ismét megbeszélést tartanak, és folytatják a közös munkát az ukrán elnök és Magyarország miniszterelnöke közötti találkozó előkészítéséhez – számolt be az ukrán Rubryka.com.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×