eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Eljött Juncker ideje?

Eljött Juncker ideje?

A mostani bolgár uniós elnökség idején döntés születhet a Dublini reformról, ám ez nem feltétlenül kedvező fejlemény Budapestnek – mondta Gyévai Zoltán. A Bruxinfó főszerkesztője az InfoRádiónak beszélt arról a brüsszeli vélekedésről is, hogy a következő fél év nem elsősorban Szófia, sokkal inkább Juncker elnöksége lesz.

A bolgárok újra feltették az európai térképre a nyugat-balkáni térséget – hangsúlyozta Gyéva Zoltán. Az Európai Bizottság nagy bővítési javaslata tavaszra készül el, amelynek várhatóan része lesz a térség országainak csatlakozását lehetővé tevő kritériumrendszer és ütemterv. Szerbiának és Montenegrónak felsejlik egy 2025-ös dátum – emelte ki a Bruxinfó főszerkesztője.

A szófiai uniós elnökség fő célja a túlélés

– hangsúlyozta a szakértő. Ugyanis Bulgária sem az eurózónának sem a schengeni övezetnek nem része. A bolgároknak azonban célja lehet még, hogy az elnökséget kihasználva megnyissa az utat a schengeni csatlakozáshoz – tette hozzá. Igyekeznek azt erősíteni, hogy példát mutattak a külső határ őrzésben, hiszen a török-bolgár határ is kerítéssel védett.

Egyesek úgy tartják, hogy az ország közigazgatása nincs felkészülve az elnökségi feladatok ellátására, de támaszkodni tud az Európai Bizottságra és a Tanács főtitkárságára. Éppen ezért sokan úgy vélik, hogy igazából ez Juncker elnöksége lesz, és a Bizottság könnyebben fogja tudni a saját érdekeit érvényesíteni – emelte ki Gyévai Zoltán.

További részletek az InfoRádió Brüsszeli hét című magazinműsorában, szerdán, új időpontban: este nyolc órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×