eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarok is érintettek - Szlovénia az Európai Bizottsághoz fordult az osztrák döntés miatt

Szlovénia az Európai Bizottsághoz fordult, amiért Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi munkavállalók családi pótlékát.

Romana Tomc szlovén európai parlamenti képviselő csatlakozott azon országok képviselőihez, akik az Európai Bizottsághoz fordultak amiatt, hogy az osztrák kormány csökkenteni akarja az Ausztriában munkát vállaló külföldi állampolgárok nem Ausztriában élő gyermekei után járó családi pótlékot - írta a szlovén sajtó pénteken.

Szlovéniában 10 600 gyermeket érintene az intézkedés.

Az európai parlamenti képviselők arra kíváncsiak, hogy a bizottság szerint diszkriminatív-e, ha egy tagállam a külföldön élő gyermekeknek járó támogatást az adott ország életszínvonalához igazítja, hogy egy másik országban élő EU-állampolgárok, akik az otthoniakkal azonos járulékokat fizetik, ugyanolyan szociális juttatásra jogosultak-e, és hogy Ausztria lépései összhangban állnak-e az uniós jogszabályokkal, különös tekintettel a szociális biztosítási rendszerek összehangolásáról szóló 2004-es jogszabállyal.

A bizottságnak benyújtott dokumentumot, amely Tomc kezdeményezésére lengyel, magyar, szlovák és román európai parlamenti képviselők közreműködésével írtak meg, kilenc ország és öt politikai csoport képviselői írták alá.

Anja Kopac Mrak munkaügyi, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter korábban a sajtónak úgy nyilatkozott: Szlovénia szigorúan ellenzi az olyan kezdeményezéseket, amelyek diszkriminálják a szlovén munkavállalókat Ausztriában. Amennyiben születik ilyen törvény, Szlovénia összhangban az uniós joggal eljárást indít Ausztria ellen az Európai Bíróságon - hangsúlyozta.

Úgy vélte: egy ilyen határozat megsértené a szociális biztosítási rendszerek összehangolásáról szóló uniós törvényt, amelyet közvetlenül alkalmaznak minden uniós országban, és amely nem engedi meg azon munkavállalók családjai után járó támogatások csökkentését, amelyek más EU-tagországban élnek.

Az új osztrák kormány a múlt héten pénteken döntött arról, hogy csökkenti az országban dolgozók, illetve legálisan tartózkodók külföldön élő gyermekei után járó szociális juttatásokat.

Sebastian Kurz bejelentette: azon gyermekek után folyósított családtámogatásról van szó, akik olyan országokban élnek, ahol az ausztriainál alacsonyabbak a megélhetési költségek. Ausztria nyolc országgal határos, köztük olyan volt szocialista országokkal, mint Csehország, Szlovákia, Magyarország és Szlovénia, ahol lényegesen alacsonyabbak a bérek és juttatások.

Karin Kneissl osztrák külügyminiszter a hét elején első hivatalos külföldi útjára Szlovákiába utazott, ahol elmondta: Bécs összeurópai szinten akarja megvitatni, hogy a gyermekeknek járó juttatások tükrözzék az egyes országok életszínvonalát, jólétét és vásárlóerejét.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×