eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bekeményített Donald Trump

Törölte az év elejére tervezett, londoni látogatását Donald Trump amerikai elnök arra hivatkozva, hogy csalódott amiért az elődje, Barack Obama vezette kormányzat "bagóért" adta el az Egyesült Államok nagykövetségének előző épületét a brit fővárosban. Egy másik témában az elnök "pöcegödör országokról" beszélt.

Trump erről csütörtökön írt egy Twitter-bejegyzésben.

"Az ok, amiért töröltem londoni utamat az, nem vagyok nagy híve annak, hogy az Obama-kormányzat bagóért eladta a legjobb helyen fekvő és legjobb nagykövetséget Londonban, csak azért, hogy egy újabbat építsen 1,2 milliárd dollárért" - írta Trump.

A londoni amerikai nagykövetség honlapjáról az derült ki ugyanakkor, hogy a követség építésének helyszínéről hónapokkal Obama 2009 januári hivatalba lépése előtt döntöttek.

Az Egyesült Államok nagykövetsége és konzulátusa még 2008 októberében azt közölte, hogy a képviseletet biztonsági okokból helyezik át.

Trump most Twitter üzenetében azt írta, "Ez rossz üzlet. Azt akarták, hogy vágjam át a szalagot a megnyitón. Nem!"

Az Egyesült Államok egy 1960-ban épült, impozáns, kőből és betonból emelt épületét hagyja el, amely jelenleg London igényes negyedében, a Grosvenor Square nevű terén található.

A helyet a II. világháború idején a közbeszédben "Kis Amerikának" nevezték, amikor itt volt Dwight D. Eisenhower amerikai tábornok főhadiszállása.

Az Egyesült Államok új nagykövetségének épülete a South Bank városrészben egy valóságos erőd, 30 méteres távolságban van a környező, nemrégiben emelt igényes lakóépületektől.

Az új képviselet-együttesben lesz a képviseleten állomásozó amerikai tengerészgyalogosok szálláshelye is.

Az egymilliárd dolláros építmény a Temze folyóra néz, teljes egészében abból a pénzből készült, ami az Egyesült Államok Londonban lévő többi ingatlanjainak eladásából befolyt.

  • Trumpot nagy meglepetésre nem sokkal beiktatása után hívta meg hivatalos állami látogatásra a királynő nevében Theresa May brit miniszterelnök.
  • Eddig ugyanis az volt a szokás, hogy az újraválasztott és második ciklusukat töltő amerikai elnököket hívják meg hivatalos állami látogatásra az Egyesült Királyságba.
  • Trump látogatása ellen rengetegen tiltakoztak, petíció is indult, amelyet annyian írtak alá, hogy az alsóháznak is napirendre kellett vennie az ügyet.

"Pöcegödör országok"

Donald Trump amerikai elnök "pöcegödör országoknak" nevezte a Egyesült Államokba érkező haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazáit, miközben törvényhozókkal vitatkozott csütörtökön a Fehér Házban a bevándorlásról.

Szóhasználatának hamar meglett a visszhangja. Az amerikai sajtó a tanácskozáson jelenlévő Richard Durbin demokrata párti szenátorra hivatkozva közölte, hogy az elnök így fogalmazott:

"Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?",

majd azt sugalmazta, hogy inkább olyan országokból kellene "behozni" bevándorlókat, mint Norvégia, amelynek kormányfőjét szerdán fogadta a Fehér Házban.

A szövegkörnyezetből egyértelmű volt, hogy Donald Trump kikre célzott, a törvényhozókkal ugyanis éppen a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból érkezőknek átmenetileg megadott tartózkodási engedély visszavonásáról tanácskozott. A kormányzat a héten jelentette be, hogy ezeknek az átmeneti időre befogadott bevándorlóknak 2019 őszéig vagy el kell hagyniuk az Egyesült Államokat, vagy jogilag rendezniük kell a helyzetüket. A haitiakat Trump meg is nevezte.

"Miért is kellene nekünk még több haiti? El kell őket távolítani"

- mondta.

A Fehér Ház nem cáfolta az elhangzottakat, de közleményében Raj Shah szóvivő hangsúlyozta: "bizonyos washingtoni politikusok úgy döntöttek, hogy külföldi országokért harcolnak, de Trump elnök mindig az amerikai népért küzd majd". A szóvivő leszögezte továbbá: "sok más országhoz hasonlóan, ahol érdemek alapján fogadnak be bevándorlókat, Trump elnök szintén olyan tartós megoldásokért küzd, amelyek úgy erősítik országunkat, hogy azoknak adnak lehetőséget, akik gazdagíthatják társadalmunkat, erősíthetik gazdaságunkat és beilleszkednek a mi nagyszerű nemzetünkbe".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×