eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megosztja a franciákat az álhírellenes törvény ügye

Veszélybe kerülhet a szólás- és a sajtószabadság Franciaországban. Erre figyelmeztetnek napok óta francia újságírók és elemzők azt követően, hogy Emmanuel Macron államfő bejelentette: törvénnyel akar gátat vetni az álhírek, az úgynevezett „fake news-ok” terjedésének.

Túlságosan sok álhír terjed a világhálón, különösen a közösségi médiafelületeken, ami választási időszakokban veszélyeztetheti a demokráciák működését. Egyebek mellett ezt mondta Emmanuel Macron néhány napja a sajtó képviselői előtt tartott újévköszöntő beszédében, hozzátéve, hogy a jelenség kezelésére a kormány valószínűleg új törvényt alkot.

A leendő jogszabály az államfő elképzelése szerint kötelezné az internetes szolgáltatókat, hogy tegyék átláthatóbbá működésüket, illetve meg kellene nevezniük finanszírozóikat is. Emellett az is lehetővé válna, hogy korlátozzák vagy egyenesen blokkolják az álhíreket közlő internetes oldalak elérhetőségét, de akár működésüket is felfüggeszthetik.

Az egyik legnagyobb kérdés egyelőre az, hogy

ki és milyen alapon határozza meg, hogy mi számít álhírnek.

Ezzel kapcsolatban Macron azt mondta, az lenne a jó, ha a kérdésben maga az újságíró szakma jutna dűlőre. Hozzátette ugyanakkor, hogy jó ötletnek tartja a Riporterek határok nélkül nevű nemzetközi szervezet elképzelését, miszerint a szakma egyfajta bizonyítványt adna ki azon sajtóorgánumoknak, amelyek megítélésük szerint betartják az újságírás etikai alapszabályait.

Az államfő kezdeményezését számos újságíró és elemző veszélyesnek tartja a szólás- és sajtószabadságra. Van, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy az 1881-es, többször módosított sajtótörvény már most is lehetővé teszi az álhírek vagy a rágalmazás büntetését, ezért nincs szükség újabb jogszabályra. Mások amiatt aggódnak, hogy

a mértékadó média és a kormány közösen cenzúrázhatja majd az amúgy elsősorban az interneten működő alternatív nyilvánosságot.

Ez utóbbi kapcsán az egyik francia újságíró arra emlékeztetett, hogy a migránsválság kezdetén az országos médiumok álhírnek, „fake news-nak” tartották azt a mára evidenciának számító tényt, hogy a menekültekkel együtt terroristák is beszivároghattak Európába.

Az aggodalmakat külön fokozza, hogy több baloldali országos napilap, például a Le Monde vagy a Liberation már több mint egy éve önszorgalomból tart fenn „dekóder”, illetve „detoxikáló” nevet viselő rovatokat, melyeknek éppen az a céljuk, hogy a konkurencia által közölt „álhíreket” leleplezzék, illetve megcáfolják.

Immár csaknem egy éve a már említett két napilap mellett több más média, köztük az AFP hírügynökség vagy a francia állami televízió együttműködik a Facebookkal és a Google-lel az „interneten terjedő álhírek kiszűrésében”. Ami azt mutatja, hogy a francia meghatározó újságírók egy része már jó ideje segít az álhírek szűrésében, így körükben az államfői kezdeményezés várhatóan nem ütközik különösebb ellenállásba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×